День пам'яті Небесної сотні. Сьогодні Україна згадує своїх загиблих янголів-героїв

День пам'яті Небесної сотні. Сьогодні Україна згадує своїх загиблих янголів-героїв

Фото: Reuters

"Сніданок з 1+1" пригадав, як розгорталися події у центрі столиці.

Сьогодні Україна відзначає День памяті Небесної сотні. 

"Сніданок з 1+1" пригадав, як розгорталися події у центрі столиці тієї моторошної та героїчної зими.

19 січня. Уже два місяці українці стоять на Майдані, аби їх почули. Ейфорія переповнювала євромайданівців: усі вірили в те, що вже зовсім скоро влада перезавантажиться. Мирним шляхом. І … перший удар в спину. Українці обурені ухваленням низки законів, які суттєво обмежували права і свободи громадян. Їх в народі так і назвали - "Закони про диктатуру". Тож черговий мітинг обурених українців не змусив на себе довго чекати. Та цього разу мирна акція переросла в жорстоке протистояння.

Цей день в історії Революції гідності тепер називають Криваве Водохреща. Бої на Грушевського дали розуміння одного: безкровного відсторонення тодішнього президента від влади не буде.

22 січня. Під час насильницького розгону від рук силовиків гинуть одні з перших янголів-героїв. Цього дня вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський стали символами Революції Гідності. Посмертно.

Ціною життя молодих хлопців українці отримали першу маленьку перемогу. Скандальні закони скасували. Протягом двох тижнів майданівці звільняють Грушевського та КМДА. Здавалося, що мир та компроміс таки можливі.

Але 18 лютого центральні вулиці знову опинилися у вогні. Мирний марш до парламенту з вимогою повернути Конституцію 2004 року перетворився на справжнє жахіття.



З обох сторін барикад – стрілянина. Нові жертви. Горить Будинок профспілок, де перебували десятки поранених. Влада оголошує антитерористичну операцію та намагається зачистити площу. Лікарні переповнені.

Ніч проти 19 лютого – найважча в обороні Майдану. На підтримку приїхали сотні самооборони зі Львова, Тернополя та Волині. Жертв стає більше…

20 лютого. Силовикам видають вогнепальну зброю та бойові патрони. із дахів будинків снайпери відкривають вогонь. Постріли – точні. Лише за три дні загинуло 75 людей, що поклали життя за Україну.

Так на Майдані з'явилася ще одна сотня – Небесна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація