Денісова хоче обміняти моряків кримського "Норда" на затриманих окупантами українських рибалок

Денісова хоче обміняти моряків кримського "Норда" на затриманих окупантами українських рибалок

Фото: Керчь.FM

Про це омбудсмена попросили родичі українських рибалок.

Незаконно затриманих і утримуваних на території окупованого Криму українських рибалок можуть обміняти на затриманих в Україні моряків кримського судна "Норд". 

Таку пропозицію висловила українська омбудсмен Людмила Денісова у зверненні до президента.

Зазначається, що до Денісової з такою пропозицією звернулися близькі затриманих українських рибалок з судна ЯМК-0041, яких вже 2 місяці тримають на півострові. Всього йдеться про п'ятьох українців. Проти капітана судна порушили кримінальне провадження за начебто несанкціонований вилов риби.

"За наявною у мене інформацією, капітан утримується  у Сімферопольському СІЗО, а інші члени екіпажу перебувають у статусі свідків та не мають можливості залишити територію півострова Крим через вилучення паспортів громадянина Україна для виїзду за кордон. При цьому, відповідно до наявних у мене відомостей, стан здоров’я моряків вкрай незадовільний. На зазначених осіб здійснюється психологічний тиск та залякування з боку Федеральної служби безпеки РФ", - каже Денісова. 

Тому вона й звернулася до президента Петра Порошенка з пропозицією провести обмін.

Нагадаємо, 4 травня так звані прикордонники окупованого Криму затримали українське судно, бо, мовляв, рибалки "незаконно добували камбалу у винятковій економічній зоні Росії". Згодом російська ФСБ звинуватила українців у знищенні понад 70 дельфінів в окупованому Криму.

12 травня прикордонна служба Федеральної служби безпеки РФ заявила про затримання ще двох українських рибалок в Азовському морі. Російські прикордонники повідомляють, що виявили маломірне судно з двома рибалками на борту. Вони нібито здійснювали незаконний видобуток риби, "зокрема двох особин червонокнижного осетра російського". У рибалок не було з собою документів, вони разом з судном доправлені в порт Єйська Краснодарського краю РФ "для встановлення особи і ухвалення процесуального рішення". 

Згодом суд в анексованому Криму заарештував капітана затриманого судна "ЯМК-0041" Віктора Новицького, йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Пізніше стало відомо, що морякам затриманого судна не висували жодних звинувачень.

Кримський адвокат Едем Семедляєв повідомив 25 червня, що моряки затриманого біля берегів Криму українського судна "ЯМК-0041" голодують вже 10 днів. До того ж через те, що їм не дають спілкуватися з рідними, рибалки перебували на межі нервових зривів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація