Денісова сподівається, що полонених українських моряків можуть відпустити під її особисте зобов’язання

Денісова сподівається, що полонених українських моряків можуть відпустити під її особисте зобов’язання

Фото: Associated Press

Суд у Москві продовжив їм тримання під вартою до кінця жовтня.

Українська омбудсменка Людмила Денісова сподівається, що Росія відпустить полонених українських моряків під її особисте зобов’язання.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"У кримінально-процесуальному кодексі РФ передбачена можливість відпустити затриманих під особисте зобов’язання або поручителя. Я, як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, запропонувала своє таке зобов’язання про забезпечення участі наших військовополонених у попередньому досудовому розгляді, якщо таке буде", - заявила Денісова.

За її словами, моряки перебувають у бойовому настрої та чекають повернення до України.

У Лефортовському районному суді Москви відбулися судові засідання щодо зміни або продовження запобіжного заходу 24...

Опубліковано Людмилою Денісовою Середа, 17 липня 2019 р.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з Одеси до Бердянська для створення нової бази ВМС в Азовському морі. Вранці того ж дня російський військовий корабель здійснив таран буксира "Яни Капу" недалеко від Керченської протоки. З екіпажу буксира ніхто не постраждав. Після цього російська сторона заблокувала прохід Керченською протокою. Українські кораблі простояли біля Керченської протоки до вечора 25 листопада і вирішили повернутися в Одесу. Після початку руху російські прикордонники почали переслідування українські судна, а після застосували зброю, напавши на них. Кораблі були захоплені, а 24 члени екіпажу взяті в полон. Кілька з них отримали поранення під час нападу

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня. Аналогічне рішення було ухвалене і в квітні, продовживши арешт морякам до середини літа 2019 року. У середині липня суд знову продовжив їм утримання під вартою до кінця жовтня. 

Суд у Москві подовжив арешт українським морякам ще на три місяці

Суд у Москві подовжив арешт українським морякам ще на три місяці

Повʼязані теми:

Наступна публікація