Депутат пояснив, що чекає на церкви УПЦ МП у разі відмови змінити назву і скільки в них є часу

Депутат пояснив, що чекає на церкви УПЦ МП у разі відмови змінити назву і скільки в них є часу

Фото: Reuters

За його словами, церковники можуть спробувати затягнути процес, але зроблять цим гірше лише собі.

Реєстрацію релігійних організацій, які протягом встановленого терміну добровільно не змінять назви, скасують.

Про це повідомив один із авторів ухваленого закону, нардеп від "Народного фронту" Сергій Висоцький, передає Гордон.

Так, протягом місяця буде проходити експертиза з цього питання. Потім церквам дадуть три місяці на перейменування.

"Якщо через три місяці вони не перейменують, їм анулюють реєстрацію. Знаючи, як ці люди тримаються за свої парафії, золото, машини та котеджі, вони намагатимуться затягнути процес. Як варіант, почнуть судитися", - сказав Висоцький.

Нардеп додав, що церковники можуть спробувати "поплювати проти вітру", але від цього буде гірше тільки їм. "Так вони налаштують проти себе ще більше людей. Будуть розкручувати тему, що Російська церква не хоче визнавати себе такою. Але всі прекрасно розуміють, що це Російська церква. Навіть ті люди, які є її прихожанами", – підкреслив нардеп.

Разом з цим, представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що церкви, які не виконують норми, визначені законом, можуть бути покарані адміністративним штрафом, виключенням з реєстрів та забороною певної діяльності, передає 5 канал.

Раніше Верховна Рада України ухвалила законопроект, яким передбачається перейменування Української православної церкви Московського патріархату в Російську православну церкву в Україні. Відповідно до цього документа, релігійна організація, центр управління якої розташований в країні-агресорі, мусить у своїй назві повністю відтворити статутну назву організації, до якої належить. Також можливе додавання слів "в Україні" або ж зазначення свого місця в структурі цієї релігійної організації.

Бійка через церкву: як депутати ухвалювали закон, що передбачає перейменування УПЦ МП

Бійка через церкву: як депутати ухвалювали закон, що передбачає перейменування УПЦ МП

Нагадаємо, 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому представники трьох православних церков України ухвалили рішення про утворення Помісної церкви та обрали її предстоятелем митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія. Напередодні Собору Українська православна церква Московського патріархату ухвалила рішення не брати участі в ньому, однак щонайменше двоє ієрархів УПЦ МП таки були на Соборі - митрополит Олександр (Драбинко) та вінницький митрополит Симеон.

Після цього УПЦ Московського патріархату терміново скликала синод, на якому було ухвалено позбавити посад митрополита Вінницького і Барського Симеона та митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра, а також заборонити їм проводити службу. Натомість Парафіяльна рада 18 грудня постановила, що Драбинко має право служити у храмі та залишитися його настоятелем.

Новостворена церква канонічно визнана Вселенським патріархатом та отримала назву "Православна церква України", а її предстоятель носитиме титул "митрополит Київський". Тепер новообраний митрополит Київський поїде до Стамбула 6 січня для отримання Томосу з рук Вселенського патріарха.

Повʼязані теми:

Наступна публікація