Депутати виступають проти ініціативи МОЗ щодо ліквідації окремих медзакладів для високопосадовців

Депутати виступають проти ініціативи МОЗ щодо ліквідації окремих медзакладів для високопосадовців

Фото: УНІАН

У парламенті зареєстрували відповідний законопроект.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який зробить недосяжними до трансформації системи охорони здоров’я окремі медичні заклади для депутатів, президента чи військових.

Про це повідомила у Facebook виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Зі слів очільниці МОЗ, цим документом відреагували на ініціативу відомства щодо створення єдиного медичного простору. "Відомчі медичні заклади, такі як лікарні для залізничників, чорнобильців чи держслужбовців, мають стати відкритими для всіх громадян. Будь-який пацієнт зможе потрапити у будь-який заклад за направленням сімейного лікаря. Навіть у той, де лікуються депутати, зокрема, до лікарні "Феофанія"", - пише Супрун.

Натомість ініціатори зареєстрованого законопроекту пропонують залишити для медичних закладів Державного управління справами та Національної академії медичних наук все без змін. Тобто вони й надалі будуть отримувати фінансування за окремою статтею і не надаватимуть медичні послуги звичайним українцям.

За словами Супрун, законопроект подали члени фракцій "Блок Петра Порошенка", "Народного фронту", "Батьківщини" та групи "Воля народу".

Всі лікарні повинні бути доступними для кожного громадянина і працювати у єдиному медичному просторі. "Шкода, що право громадян на доступ до лікування, необхідно відстоювати перед людьми, які мали б його захищати. Будь-які виключення, що пропонують запровадити на цьому шляху, суперечать ідеї трансформації системи охорони здоров’я - пацієнт в центрі уваги", - пише керівниця МОЗ.

Як повідомлялося раніше, Уляна Супрун заявила, що інститут існування окремих лікарень для військових, членів профспілки, науковців чи депутатів відійде у минуле. Міністерство розпочало консультації з органами силового блоку та Міністерством у справах ветеранів. Вже розпочата підготовка до автономізації медзакладів національного рівня: НДСЛ Охматдит, Інституту дитячої кардіохірургії, Національного Інституту Раку, Інституту серця.

Заступник міністра охорони здоров'я відповів на запитання щодо підписання декларацій з лікарем

Заступник міністра охорони здоров'я відповів на запитання щодо підписання декларацій з лікарем

 

Наступна публікація