Держава заплатить за няню. Чи допоможе батькам нова програма "Муніципальна няня"

Держава заплатить за няню. Чи допоможе батькам нова програма "Муніципальна няня"

Фото: Unsplash

Більшість нянь все ж відмовляються підписувати офіційний договір та залишаються в тіні.

Зарплата від п'яти тисяч гривень до п'ятнадцяти тисяч гривень. Саме на стільки може розраховувати няня в Україні. Однак держава вирішила трохи зняти фінансове навантаження з батьків і почала виплачувати по 1626 гривень на послуги доглядальниці.

Про це йдеться в "Сніданку з 1+1".

Сім місяців тому акторка та колишня журналістка "Сніданку" Надія Коверська народила хлопчика – Колю. Дівчина одразу не планувала довго засиджуватися у декреті. Однак працювати та доглядати за малюком одночасно, каже – практично неможливо.

"Із ним стає набагато складніше, тому що, коли він просто лежав, то ти можеш погратись, ходити щось робити. А зараз вже щось робити просто нереально. Знайти няню на повний день від 13 тисяч гривень. Це дуже б’є по кишені", - розповідає жінка.

Урядовці вирішили допомогти молодим батькам і запустили державну програму "Муніципальна няня". Від початку цього року держава щомісячно платитиме 1626 гривень кожній родині, яка виховує дитину до трьох років і наймає няню. Для цього потрібно офіційно працевлаштувати доглядальницю, підписати з нею договір і подати документи в управління соціального захисту. Однак у реальності зробити це значно важче. Багато нянь не розуміють і не хочуть підписувати договір.

Експерт із працевлашування Тетяна Пашкіна пояснює, що знайти няню, яка погодиться працювати офіційно – дуже непросто.

"Офіційне працевлаштування для них – досить складна проблема. Не всі ладні бути ФОПами через те, що досить складний документообіг для цих людей і великий клопіт. І платити податок для них – також накладно. Тому більшість нянь залишаються в тіні", – розповідає Тетяна Пашкіна.

На проект "Муніципальна няня" держава виділила 500 мільйонів гривень. Їх за підрахунками має вистачити на 25 тисяч сімей. Однак скільки родин вже отримали гроші, у Мінсоцполітики поки не кажуть - цифри не готові.

Раніше повідомлялося, що від початку 2019 року в Україні запрацювала нова соціальна програма "муніципальна няня". Тепер держава буде частково компенсувати батькам витрати на няню для дітей до 3 років.

Професія "бабуся": як родичу стати нянею і отримувати за це гроші

Професія "бабуся": як родичу стати нянею і отримувати за це гроші

Повʼязані теми:

Наступна публікація