Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Велика порція риби коштує так само, як і пачка цигарок, наголосила урядовиця.

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook дала поради, які корисні продукти варто купувати, аби це не вдарило по кишені.

Першочергово раціон варто поповнити овочами, які в Україні доступні протягом всього року. Так, за словами Супрун, морква коштує до 15 грн/кг і є джерелом каротиноїдів, буряк за таку ж вартість поповнює організм бетаїном, необхідним для обміну жирів, а капуста кольрабі, що коштує до 30 грн/кг, містить необхідні вітамін С та клітковину.

Корнеплоди, зокрема селера та пастернак (25-45 грн/кг) також є джерелом клітковини і є значно дешевшими і не менш здоровішими, аніж популярний серед прихильників здорового харчування батат (коштує від 100 грн/кг).

У цибулі містяться олігосахариди, корисні для мікрофлори кишківника та сірковмісні сполуки, за які "подякує" печінка. Коштує вона при цьому від 10 грн/кг.

Очільниця МОЗу додала, що до раціону додати варто і гарбуз (до 20 грн/кг), що містить каратиноїди. Білокачанна капуста багата на кальцій, який добре засвоюється, а її сірковмісні сполуки сульфурафани активують печінкову систему (10-20 грн/кг). У квашеній капусті також міститься молочна кислота (пребіотик) та молочнокислі бактерії (пробіотик).

Також Супрун порадила, яке м'ясо корисніше та дешевше купувати.

"Коли плануєте раціон — обирайте продукти в їхньому первісному вигляді. Не перероблені, як ковбаса чи сосиски. Це подвійний виграш — що менш перероблений продукт, то менша додана вартість (ви менше платите) і більша поживна цінність (ви менше хворієте)", - йдеться у її пості. 

Існує такий міф, що правильно харчуватися — це обов’язково дуже дорого. Звісно, у величезному асортименті фруктів,...

Опубліковано Уляна Супрун Середа, 3 квітня 2019 р.

Окрім цього, принаймні двічі на тиждень треба їсти рибу. Вона, попри уявлення багатьох людей, не така дорога.

"Це головне джерело всіх омега-3 поліненасичених жирних кислот. Саме споживання риби, а не добавок, знижує ризик деменції, серцево-судинних хвороб та хронічного запалення. Достатньо їсти рибу двічі на тиждень. Одна велика порція риби обійдеться вам 30-50 гривень — це співмірно із пачкою цигарок і кавою, от тільки цигарки здоров’я не додадуть", - написала урядовиця.

Увагу слід звернути на скумбрію, хека та оселедець, а не дорогий лосось. А замість дорогих та розкручених авокадо, годжі, чіа, кіноа і лосося, можно легко купувати сало, яйця, смородину, гречку, гарбузи, оселедці та льон, що коштують менеше 50 грн за кг.

Як повідомлялося раніше, нещодавно Супрун дала поради про те, як треба харчуватися, якщо ви дотримуєтеся посту.  

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції