Десятки тисяч паломників і гори сміття. Як євреї зі всього світу святкують новий рік в Умані

Гоститимуть хасиди в Україні ще один день.

Із новим 5779 роком вітають одне одного євреї. В українській Умані свято Рош-га-Шана відзначили близько 30 тисяч хасидів, які традиційно з'їхались на могилу свого духовного наставника Цадика Нахмана.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Звуки баранячого рогу, молитви та солодка їжа - так виглядає ранок нового 5779 юдейського року в Умані. Вулиця Пушкіна, де розташована могила духовного наставника хасидів Цадика Нахмана, оживає лише пообіді – тоді, коли вщухає дощ, який йшов усю ніч.

Напередодні ця ж вулиця була вщерть заповнена людьми. Десятки тисяч прочан воліли потрапити до могили Нахмана і помолитися. Тоді, вірять, наступний рік буде щасливим.

З новим 5779 роком вітають одне одного євреї. В Умані відзначили Рош-га-шана

З новим 5779 роком вітають одне одного євреї. В Умані відзначили Рош-га-шана

Прочани запевняють, їх нині в 85-тисячній Умані понад 35 тисяч і рекорд з кількості паломників побитий. Прикордонники із такими висновками не квапляться, мовляв, святкувати Рош-га-Шана на Черкащину з'їхались 28 тисяч іноземців.

Спокій паломників охороняють понад 600 поліцейських – вони тут на кожному кроці, і не лише українські, а й ізраїльські.

Цьогоріч у першу ніч нового року ні поліцейським, ні надзвичайникам серйозних викликів не надходило. Рятувальники запобігли лише трьом незначним пожежам. Вогонь зі свічок, які віряни не загасили, бо це вважається гріхом, перекинувся на сміття.

Сьогодні хасиди моляться, просять їх не фотографувати та не дають інтерв'ю. Також наполягають, аби правоохоронці не пускали на цю вулицю жінок. Затягують пісню або пускаються у танок лише одиниці.

А от уманці лише й кличуть журналістів, аби показати наслідки свята: попід вікнами, на дорогах та узбіччях - купи сміття.

У міськраді відповідають, що комунальна техніка працює, але із такою кількістю сміття впоратися їй не під силу. Гоститимуть хасиди в Україні ще один день. І вже в середу почнуть відлітати до своїх країн.

Антон Страшко

Повʼязані теми:

Наступна публікація