Десятки зустрічей та конкретні домовленості: які плани України на спільне засідання в НАТО

Десятки зустрічей та конкретні домовленості: які плани України на спільне засідання в НАТО

Фото: Reuters

У четвер у Брюсселі очікується набагато більше новин щодо співпраці України з Альянсом.

Сьогодні, 12 липня, у Брюсселі почався другий день саміту НАТО, у якому вже візьме участь президент України Петро Порошенко.

Очікується, що за день він матиме з десяток двосторонніх зустрічей із лідерами країн-членів НАТО, а також планується досягти конкретних домовленостей між Україною та Альянсом щодо двосторонньої співпраці, йдеться у сюжеті ТСН.Ранок.

"Що треба зробити у майбутньому, яким може бути внесок України, включно з посиленням своєї оборонної спроможності, і що нам для цього потрібно, включно з додатковим озброєнням, технологіями, грошима, рекомендаціями", - заявив голова представництва України в НАТО Вадим Пристайко.

За його словами, подібних програм співпраці з НАТО безліч. Із основних – це допомога НАТО з лікуванням важко поранених українських бійців на Донбасі, а також у розмінуванні територій на сході.

В обмін на це, Україна також мусить чимось віддячити у співпраці з Альянсом. Очікується, що у четвер буде ухвалено рішення про збільшення українського контингенту в Афганістані. Поки що йдеться про кілька десятків людей, насамперед медиків.

Нагадаємо, 11-12 липня у Брюсселі триває щорічний саміт лідерів країн-членів НАТО. За результатами першого дня вони ухвалили спільну декларацію, в якій закликали Росію вивести війська з Донбасу, Україну – виконати умови Венеціанської комісії щодо мовної статті освітнього закону, підтвердили невизнання російської анексії Криму. Також члени Альянсу домовились про створення Ініціативи готовності, засудили дестабілізаційні дії РФ, висловили занепокоєння ситуацією з хімічною зброєю та війнами на Близькому Сході, підтримали денуклеаризацію КНДР. Наостанок НАТО домовилось розпочати переговори про вступ з новим членом – найближчим часом до Альянсу може приєднатись Македонія.

НАТО закликала Росію вивести війська зі Сходу України

НАТО закликала Росію вивести війська зі Сходу України

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація