Дев'ять країн вимагають зупинити будівництво "Північного потоку-2": спільна заява

Дев'ять країн вимагають зупинити будівництво "Північного потоку-2": спільна заява

Фото: Associated Press

Заявники закликали посилити обороноздатність України і визначити дорожню карту її вступу в НАТО та ЄС.

Голови комітетів у закордонних справах парламентів зі США, Естонії, Чеської Республіки, Ірландії, Латвії, Польщі, України, Великої Британії та Литви оприлюднили спільну заяву, в якій закликали зупинити будівництво "Північного потоку-2".

Про це у понеділок, 2 серпня, повідомляється на сайті Комітету Сенату США з міжнародних відносин.

"Ми розглядаємо "Північний потік-2" як геополітичний проєкт, спрямований на розширення впливу Росії в Європі за рахунок домінування на енергетичному ринку", - висловилися заявники.

На їхнє переконання, завершення будівництва трубопроводу "посилить вплив російського газу на енергетичний баланс Європи, поставить під загрозу національну безпеку держав-членів ЄС і США, а також поставить під загрозу і без того хитку безпеку і суверенітет України".

"Більш того, завершення проєкту дасть Росії ще один інструмент тиску і шантажу на Україну, яка продовжує стикатися з жорстокою агресією Росії і військовою окупацією своїх територій через свій проєвропейський вибір", - вказали очільники комітетів у закордонних справах парламентів дев'яти держав.

Автори нагадали, що через російську агресію загинуло понад 14 тисяч українців, і "щотижня збільшується кількість українських солдатів, які віддають свої життя, захищаючи свою батьківщину і всю Європу. ЄС і США повинні працювати разом, щоб посилити тиск на Кремль для боротьби з агресією в Україні".

"Нам необхідно взяти на себе колективне зобов'язання щодо збільшення підтримки безпеки і обороноздатності України, щоб запобігти поглибленню поточної кризи безпеки, що поглиблюється погрозами, створюваними "Північним потоком-2", - йдеться у документі. 

Політики також закликали НАТО "взяти на себе зобов'язання щодо посилення стримування, особливо на східному фланзі від Балтійського до Чорного моря".

"Ми також повинні взяти на себе зобов'язання розробити дорожню карту на шляху України до вступу в альянс НАТО, якщо Україна проведе необхідні реформи і буде відповідати стандартам членства в НАТО. (...) ми закликаємо узгодити перспективу членства в Європейському Союзі для України", - наголошується у заяві.

Нагадаємо:

  • США офіційно відмовилися поховати "Північний потік-2" на дні Балтійського моря. Так, адміністрація Байдена скасувала санкції щодо оператора газопроводу Nord Stream 2. AG і його гендиректора Маттіаса Варніга "відповідно до національних інтересів".
  • США і Німеччина вивчають можливості зміцнення енергетичного сектора України на тлі завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2".
  • Міністерство закордонних справ Німеччини опублікувало декларацію Вашингтона і Берліна щодо російського проєкта "Північний потік-2".
  • Також Меркель обговорила з Путіним "Північний потік-2" і транзит газу через Україну.
  • Зеленський на зустрічі з Байденом 30 серпня в Вашингтоні обговорить російський проєкт "Північний потік-2" як виклик безпеки для України і Європи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація