Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Діабет на тарілці: Супрун розповіла, як відмовитися від вживання солодкого

Найбезпечніший спосіб споживати солодке - обрати більш корисні альтернативи.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, що надмірна кількість цукру в раціоні може спрацювати як бомба сповільненої дії та зашкодити вашому здоров‘ю.

Про це очільниця МОЗ повідомила у Facebook.

З‘їсти щось солодке - досить поширена забаганка після вечері. І якщо таке бажання виникає у вас постійно - будьте...

Опубліковано Уляна Супрун Неділя, 22 липня 2018 р.

“Комбінації цукру, білого борошна, масла та транс-жирів можна назвати своєрідним “діабетом на тарілці“. Крім того, дослідження пов‘язують ці інгредієнти з високими ризиками появи серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку”, - зауважила вона.

Ми споживаємо цукор в складі звичайних продуктів, здебільшого тих, що містять вуглеводи. В натуральному вигляді цукор містять фрукти, овочі, зернові та молочні продукти. В їх складі він в основному існує у формі фруктози та лактози. Для організму вони важливі, адже наше тіло перетворює ці продукти повільно, а цукор в них забезпечує стійкою енергією наші клітини.

“Більшу небезпеку для здоров‘я мають додані цукри, тобто ті, які штучно додають до продуктів, щоб зробити їх смачнішими. Наприклад, до солодких газованих напоїв, ароматизованих йогуртів та більшості десертів - тістечок, тортів та печива. ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) - до 50 г на добу (10 чайних ложок)”, - пояснила Супрун.

Тому якщо вам важко відмовитись від солодкого, то:

Готуйте власні десерти

Солодощі з магазину зазвичай перенасичені шкідливими доданими цукрами та іншими домішками, тому за можливості готуйте десерт вдома. Таким чином ви зможете використати менше олії та цукру, або ж додати до десерту більш корисні додатки, як-от сухофрукти чи горіхи.

Контролюйте порції та кількість солодкого

Часто обмеження на улюблені продукти породжують ще більше бажання їх отримати. Тому рекомендації їсти десерт всього один раз на тиждень або ж в особливих випадках дуже часто не спрацьовують. Замість цього краще контролюйте розмір порції.

Одразу чітко визначайте порцію

Цей спосіб часто вартує великої кількості зусиль, адже здається важко дати спокій вже розпочатій пачці печива??Відберіть невелику кількість і перед тим, як почати їсти, просто відкладіть якомога далі всі залишки.

ВідеоЧи їдять українці морозиво при болі в горлі, як радить Уляна Супрун

Хворе горло - не привід відмовлятися від морозива. Так радить  на своїй сторінці у Фейсбук очільниця МОЗу Уляна Супрун. Мовляв, морозиво та заморожені фруктові соки працюють як заспокійливе для хворого горла. Ми поцікавилися в українців, чи знають вони про такий спосіб лікування.

Чи їдять українці морозиво при болі в горлі, як радить Уляна Супрун

Найбезпечніший спосіб споживати солодке - обрати більш корисні альтернативи. Чорний шоколад, горіхи, мед та сухофрукти можуть замінити шкідливі тістечка з кремом. 

Нагадаємо, що раніше виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвіяла міф про небезпеку холодної їжі у разі хвороб горла.

Про це йдеться у публікації керівника МОЗ у Facebook.

"Пройшли повз холодильник з морозивом, тому що болить горло? Повертайтесь назад і сміливо обирайте улюблений пломбір. Немає причин відмовлятися від холодних ласощів, особливо в спекотну погоду. Тим паче, що липень - місяць морозива", - написала Супрун. 

Вибір редакції