Діджиталізація водіїв. Як діятиме водійське посвідчення та техпаспорт на авто у смартфоні

Діджиталізація водіїв. Як діятиме водійське посвідчення та техпаспорт на авто у смартфоні

Фото: Pexels

Замовити автомобільні номери можна буде онлайн.

Замість водійського посвідчення – смартфон. Уже від листопада автомобілісти зможуть не носити із собою водійські права й техпаспорт на авто. Їх достатньо буде просто завантажити у спеціальний мобільний додаток. І, коли раптом вас зупинить поліційний патруль, - картинка у гаджеті має копів цілком задовольнити. Щоправда, стосуватиметься це не всіх водійських посвідчень.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

"Потрібно буде сформувати електроний образ кожного з цих документів, загрузити собі до телефона і вже під час зупинки поліцейським пред'являти не пластикове посвідчення, яке залишається чинним, а електронний опис. Поліцейський швидко і зручно зможе відсканувати і перевірити наявність таких документів у базі даних", - розповів заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.

Мобільний додаток ще доопрацьовують. Доступним він буде лише власникам документів нового зразка із цифровим фото в поліцейській базі - книжечки і заламіновані права доведеться змінити.

МВС планує змінити і порядок отримання номерних знаків - їх можна буде замовити онлайн не лише у територіальних сервісних центрах (колишні МРЕО), а на будь-якому спеціалізованому підприємстві. Головне - щоби відповідали встановленому зразку.

"Можна буде вибирати не той номерний знак, який перебуває в тому чи іншому територіальному центрі, а той, який ще не зайнятий. Не буде вже ситуації, коли: "Вибачте, номерних знаків вашого регіону немає" або "Вибачте, у нас оскарження процедури закупівлі", - каже Сергій Гончаров.

Автомобілістам дозволять не носити із собою водійське посвідчення та техпаспорт на авто

Автомобілістам дозволять не носити із собою водійське посвідчення та техпаспорт на авто

Зміни торкнулися і майбутніх водіїв. Тепер сертифікати про закінчення автошколи будуть чинними вже не 10 років, як раніше, а лише два.

"Сьогодні був дзвінок до школи, вчора чи позавчора почули нововведення, людина говорить: "Я 9,5 року тому закінчував автошколу, терміново біжу здавати". Виникає питання - як він здасть? 9,5 року тому людина отримала посвідчення про те, що вона пройшла курси, вона все забула, абсолютно все", - говорить викладач автошколи Сергій Волинець.

Наталія відкатала вже 4 заняття. Каже, про зміни в автошколах чула. І сприймає їх позитивно. До занять готується і в школі, і вдома. Тому іспитів не боїться.

"Я думаю, найважче - навчитися в умовах великого міста водінню, тому що швидкість, багато машин і це треба всі маневри робити дуже швидко, впевнено і якісно".

Посилиться контроль і за самими автошколами. Тепер їх перевірятимуть навіть онлайн. Для цього зобов'яжуть автошколи перейти на електронну систему.

 "Наш керівник ще рік тому закупив програму і ми облік своїх учнів ведемо в електронному вигляді. Програму можуть бачити не лише інструктори, а й наш офіс, наші керівники. Якщо не було від'їжджено мінімум - ніхто нікого не допускає до іспиту, навіть до внутрішнього, не кажучи вже про МРЕО", - говорить інструктор з водіння Катерина Чернецька.

Яна вже за місяць відчує всі ці іновації на собі. Адже після складання іспитів вона зможе отримати і "віртуальні" номерні знаки, і електронне водійське посвідчення у смартфоні.

Віталій Афанасієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація