Дистанційне навчання: чи очікують в Україні катастрофічні результати ЗНО

Дистанційне навчання: чи очікують в Україні катастрофічні результати ЗНО

Фото: УНІАН

Спеціаліст акцентував, що "ЗНО під постійною атакою, бо певна категорія людей зацікавлені встановити грошові правила вступу до закладів вищої освіти".

Лунають нарікання на погіршення якості освіти в умовах дистанційного навчання. Але експерт не вважає дистанційну освіту провальною.

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

"Якість освіти – це комплексний показник, де бал ЗНО є одним серед багатьох. Не можна порівнювати бали на ЗНО учнів різних років. Порівняти можна було б оцінки ДПА, нормально проведеного у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Не думаю, що цього року буде катастрофа. Дійсно, дистанційна освіта на загал не досягає тих результатів, які можна було б досягнути за звичайних умов очного навчання. Але насправді дистанційна освіта не провальна. Поруч із повідомленнями батьків, які скаржаться на вчителів та небажання дітей навчатися, інші батьки в захваті: "Дитина на дистанційці почала навчатися". Мені 11-класники казали: "Класно, що був карантин", - зазначив спеціаліст.

Як акцентував освітній омбудсмен, випускники мали час готуватися до ЗНО:

"Якщо відверто поговорити з директором чи вчителем звичайної школи, вам скажуть, що 10-11 клас на уроки ходить мало. Це не дивно. Навіщо людині, яка має складати тест "високих ставок" (від ЗНО багато у чому залежить подальша доля випускника школи), витрачати час на двадцять предметів, непотрібних їй "тут і зараз"? В 11 класі планове опанування освітньої програми варто завершувати хоча б наприкінці квітня. Щоб у травні учні мали індивідуальні консультації, час на самопідготовку. За кордоном у профільній старшій школі - п'ять-сім предметів. Нам треба те саме. Я вважаю, що викладати у старшій школі треба небагато предметів (максимум, шість) та їх всі виносити на ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Тоді учні 10-11(12) класів будуть ходити до школи. Сподіваюсь, запустимо справжню реформу старшої профільної школи, яка саме це і передбачає", - підсумував Горбачов.

Нагадаємо, освітній омбудсмен пропонує проводити ДПА в Україні по-новому. Як саме.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.



 

Повʼязані теми:

Наступна публікація