Дітей-біженців зі Сходу однолітки вчать українській мові, щоб вони забули війну

Дітей-біженців зі Сходу однолітки вчать українській мові, щоб вони забули війну

Діти з Донбасу згадують про війну.

Діти. щоб бачили війну, потребують уваги психологів. 

Діти, що бачили війну на власні очі, потребують реабілітації. Зараз їхні проблеми вирішити легше, бо страхи можуть дати про себе знати навіть через кілька років. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30. 

У санаторії під Києвом живе сотня родин. Тут діти зі Слов'янська, Донецька, Луганська і різних маленьких містечок Сходу. Ці малюки навчилися засинати під гудіння сирен, тому мирний ґвалт їм уже точно не заважає. Старші вихвалюються, за скільки секунд можуть добігти до підвалу. Лише жаліються, що через кулеметні черги батьки не пускають гратись у двір. 

Психологи кажуть, що картини війни навряд чи можуть пройти безслідно для дитячої психіки і  радять батькам пильно спостерігати за малечою.З дітьми, які бачили бойові дії на власні очі,  спеціалісти радять говорити і якомога більше пояснювати, але якщо дитина замкнена і не хоче йти на контакт, тоді треба звернутися до психолога.  

Що таке неспокійно, в свої чотири роки Ліза дуже добре знає. Спати в підвалі для її родини в Слов'янську була річ буденна. Але найбільше її вразили скривавлені люди, що забігли сховатися від куль бойовиків у її садочку. Ліза вже два тижні живе в мальовничому місті під Києвом, але все одно здригається від будь якого гучного звуку. 

Лізина мама ховає обличчя від телекамер, бо в Слов'янську ще залишилися родичі. Родина вже змирилася, що додому вони не повернуться, та й власне дому більше не має.  

Експерти наполягають на реабілітації дітей, які бачили війну

Експерти наполягають на реабілітації дітей, які бачили війну

Знайти в собі сили все почати з початку - це найкраще,  що можуть дорослі зробити для своїх дітей, кажуть психологи. Постійне невдоволення життям, концентрація на негараздах переселенців на дітей впливає набагато сильніше ніж на дорослих. 

Психологи радять родинам зі Сходу звертати увагу своїх дітей на позитивні моменти навіть у такій тяжкій ситуації. На новому місці можна знайти багато нових друзів. 

Місцевий Женя своїх однолітків зі Сходу може швидко навчити української мови і психологи кажуть - це найкраща реабілітація для дітей. Бо ніщо так не відволікає од тяжких думок,  як нове цікаве заняття. 

Нагадаємо, на Миколаївщині діти, які втікли від війни на Донбасі, вперше побачили море. 

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація