Діти та дорослі живуть серед сміття: роми поселилися на звалищі в Херсоні

Діти та дорослі живуть серед сміття: роми поселилися на звалищі в Херсоні

Фото: ТСН

У кожної родини є власне житло у Закарпатській області.

У Херсоні на смітнику жили семеро дітей від 8 до 12 років та 18 дорослих. Поселення ромів із Закарпатської області виявили під час рейду правоохоронці. Дітей та матусь відправили до лікарні, але довго вони там не затримались.

У кожної родини є власне житло на Закарпатті, але вони туди не повертаються. Бо, кажуть, що нема роботи, а ще грошей на проїзд. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Три місяці тому кілька родин ромів з того, що знайшли на звалищі, побудували собі містечко на закинутій території за бетонним парканом. Живуть у халупах з непотребу серед сміття та іграшок.

"Прибули сюди з Закарпатської області міста Мукачево з метою збору сміття та його фасовки, та отримання за це грошової винагороди", - повідомив керівник відділу ювенальної превенції ГУНП у Херсонській області Ярослав Шанько.

Служба у справах дітей мам з малими відправила до лікарні. У лікарні дітей оглянули, помили і нагодували. Медичної допомоги вони не потребували. Згодом, за словами медиків, мами з дітьми вийшли на прогулянку і не повернулись.

А сьогодні, 14 травня, вони знову були на звалищі.  Знімальній групі мешканці містечка були не раді.

З лікарні, кажуть поселенці, мами з дітьми не тікали, а просто пішли бо не хворі. Частину дітей з батьками нібито вже забрав їхній барон. Частина залишилася в поселенні.

Тут поселенці заробляють на сортуванні сміття. Кожен приносить в бюджет поселення до 150 гривень на день. Здають пластикові та жестяні пляшки. Їжу готують на саморобних плитках і буржуйках, ними і опалюють свої хатинки.

"Палим, їсти готовим. Отам магазин "АТБ", їсти беремо. Виплатять нам, поздавали, тоді ідемо їсти куплять. Немає з чим доїхати додому", - каже поселенка.

В обласній службі у справах дітей не вперше стикаються з такими поселенцями. Як не допустити, щоб діти жили в таких умовах, радились з товариством ромів. І навіть вирішили, як доправити додому хоча б мам з дітьми. Тим більше, що всі вони мають власне житло і постійну реєстрацію. Але, щоб відправити додому, тепер їх треба знову розшукати.

Поселення ромів виявили правоохоронці під час рейду на херсонському сміттєзвалищі

Поселення ромів виявили правоохоронці під час рейду на херсонському сміттєзвалищі

Нагадаємо, що роми подали до суду на мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа через його висловлювання щодо них.

Олена Ваніна

Повʼязані теми:

Наступна публікація