Дитсадок в епіцентрі теракту: раптові навчання поліції у Дніпрі налякали малюків і приголомшили батьків

Дитсадок в епіцентрі теракту: раптові навчання поліції у Дніпрі налякали малюків і приголомшили батьків

Фото: ТСН

Люди обурені діями силовиків і планують скаржитися.

У Дніпрі в зону поліцейських навчань, де відпрацьовували дії при атаці терористів і захопленні заручників, потрапив дитсадок. На очах у дітей відбувалися стрілянина та вибухи, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Пішов за дітьми, виходжу: Бах! Бах!", - розповідає тато. "Автомат, гранати, нікого не пропускають, діти в садику через паркан", - каже мама. Батьки не стримують обурення, бо про операцію копів нікого не попередили, тож уся не на жарт злякалися і думали, що все відбувається реально.

У Дніпрі поліцейські налякали всіх у дитсадку проведенням навчань зі стріляниною та вибухами

У Дніпрі поліцейські налякали всіх у дитсадку проведенням навчань зі стріляниною та вибухами

За легендою навчань, терористи сховались у старій будівлі неподалік і утримували чотирьох заручників, а поліція намагалася їх врятувати. Постріли та вибухи лунали більше години, перелякали весь квартал. Після пережитого 3-річна Міра боїться автобусів – саме туди її під час навчань завели спецпризначенці. "Дитина злякалася. Прийшли чужі дядьки, в шоломах, з автоматами, вивели у чому було з групи", - нарікає мама Тетяна Белозерцева.

"Це було дуже страшно, незрозуміло, що відбувається, тим більше, очеплена територія", - зізнається одна з виховательок. Дітей вони заспокоювали, як могли. "Почали плакати, деякі  просто сиділи з наляканими очима", - переповідає Ірина Запорожченко. "Захоплена будівля, чомусь евакуювали дітей, ніхто не розумів, чи діти знаходяться в безпеці", - додає завідуюча дитячого садочка Влада Літошко.

У поліції стверджують, що про те, що умовні злочинці забарикадуються саме біля дитячого садочка, вони і самі не знали – план навчань розробляли у Києві, головним був ефект несподіванки. Саме в таких, максимально наближених до реальності умовах, мали перевірити працездатність копів. "За 200 кілометрів йде війна, у нас неймовірна кількість зброї, у нас три чи два тижні маємо ситуацію в Херсоні – до сих пір злочинців ловить вся Україна. Навчання були абсолютно близькі до тих ситуацій, які складаються", - пояснив заступник начальника ГУ Нацполіції в Дніпропетровській області Володимир Богоніс.

Копи стверджують, що дітям нічого не загрожувало, й навчання вони сприйняли, як гру. "Я бачив цих дітей – з них плакало двоє. Для всіх інших це була певна подія, певна пригода", - впевнений Богоніс. Але батьки з цим не погоджуються. "Дівчинка йшла додому – я особисто це бачив – вона сіла на асфальт, у неї істерика була! На території садочка влаштовувати вибухи і стрілянину – це маразм", - переконаний Роман Гончаров.

Приголомшена і психолог, яка працює з малечею. На її думку, такі події загрожують дітям непередбачуваними наслідками. "Може оселитися якась фобія. Це може бути заїкання", - попереджає Олена Серебрянська. Батьки хочуть скаржитися, а адміністрація садочка вже звернулась у департамент освіти з доповідною. Копи ж результатами навчань задоволені, а педагогам та батькам радять згадати, що проводили маневри заради їхньої ж безпеки.

Кореспондент ТСН Наталя Грищенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація