Дієтологи б’ють на сполох: в раціоні українців недостатньо риби Новини компаній

Дієтологи б’ють на сполох: в раціоні українців недостатньо риби

Морська риба та морепродукти мають бути присутніми у раціоні кожного ‒ на цьому наполягають дієтологи з усього світу.

У рибі міститься багато фосфору, йоду, вітамінів і жирних кислот Омега-3 ‒ та це далеко не повний перелік її корисних мікроелементів, необхідних людському організму. Українці ж їдять недостатньо риби ‒ в середньому всього 14 кг на рік, що майже в два рази нижче аналогічного показника у країнах ЄС, де він становить 27 кг. При цьому рекомендований ВООЗ мінімум ‒ 20 кг.

Настільки сумну статистику можна пояснити дорожнечею рибних продуктів, адже понад 80% «дарів моря» на українському ринку це імпорт, причому з дуже віддалених країн. Але є й винятки. Так, добре знайомий усім минтай, імпортований з США за підтримки Інституту Маркетингу Морепродуктів Аляски, за ціною дешевше не тільки інших видів риби з сімейства тріскових, а й багатьох видів м’яса. Наприклад, тієї ж свинини, яку українці їдять набагато частіше. Низька ціна пов’язана з великим обсягом вилову минтая ‒ з показником близько 3,5 млн тонн на рік ця риба вже 10 років займає перше місце по вилову у світі. Окрім демократичної ціни минтай має і низку інших переваг.

1. Минтай зайняв 17-е місце в нещодавньому рейтингу Топ-100 суперфудів ‒ найбільш поживних і корисних продуктів. Рейтинг був опублікований британським ВВС: в ньому атлантична тріска опинилася на 33-му місці, оселедець ‒ на 43-му, а скумбрія ‒ 66-му.

2. Минтай, який імпортується з Аляски ‒ абсолютно натуральний продукт. По-перше, його не розводять у штучних умовах ‒ він мешкає у відкритому морі та харчується планктоном і дрібною рибою. По-друге, прибережні води Аляски, де виловлюють минтай, вважаються одними з найчистіших у світі. Виробники використовують технологію шокової заморозки відразу після вилову, аби зберегти всі корисні властивості та смак риби.

3. Минтай є дуже сильним натуральним антиоксидантом завдяки високому вмісту вітамінів А, Е, С, а також поліненасичених кислот Омега-3 і селену. Дієтологи радять включати його в раціон жителям екологічно забруднених регіонів, а також курцям.

4. Минтай ‒ рекордсмен за кількістю йоду, що важливо для нормальної роботи щитовидної залози. Крім того, риба містить мікроелементи, які живлять м’язові та кісткові тканини ‒ калій, кальцій, фосфор і навіть кобальт.

5. У печінці минтая міститься більше вітаміну А, ніж у печінці тріски. Минтай також багатий вітамінами групи В, С, Е і РР, які нормалізують обмін речовин і зміцнюють імунітет.

6. Минтай ‒ ідеально підходить спортсменам і людям, які контролюють свою вагу. У 100 г цієї білої риби міститься менше 100 ккал, при цьому вміст білка ‒ 23 г ‒ не поступається червоному м’ясу.

За відсутності алергії на морепродукти, така риба буде корисна усім ‒ як літнім людям, в організмі яких часто спостерігається дефіцит йоду, так і дітям, яким можна додавати минтай до раціону вже з 8-ми місячного віку.

Експерти наголошують, що рибу треба правильно розморожувати ‒ для цього необхідно покласти тушку з морозильника у холодильник на 10-12 годин і дати їй поступово відтанути. А щоб дієтична риба залишилася соковитою після приготування достатньо захистити її від високої температури, використовуючи кляр, кулінарний рукав або фольгу ‒ в залежності від способу приготування.

Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви отримаєте смачну, соковиту і неймовірно корисну рибу за ціною дешевшою за м’ясо.

Наступна публікація