Дизельгейт дістався України: власники кількох тисяч Volkswagen зіткнуться зі скасуванням реєстрації

Дизельгейт дістався України: власники кількох тисяч Volkswagen зіткнуться зі скасуванням реєстрації

Фото: Getty Images

Автомобілі доведеться переоформлювати, і досі невідомо, чиїм коштом.

Світовий скандал із підробкою результатів тестування на шкідливі викиди дизельних двигунів докотився до України. Кілька тисяч українських власників автомобілів Volkswagen ризикують втратити державну реєстрацію через неправильно оформлений сертифікат відповідності, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Роман щодня вирушає на роботу за кермом своєї новенької автівки. Він називає себе щасливим власником, оскільки на німецькі універсали в Україні розгорнулось справжнє полювання. "Дуже великий попит на ці автомобілі, розривали дзвінками дилерів. Там рвали і метали, пробували хабарі давати менеджерам. І підключилися перекупи", - розповів він. За авто з 2-літровим дизельним двигуном, камерою заднього виду та іншим фаршем він віддав 18 тисяч доларів. Але в діжці з медом є трохи дьогтю: машина випущена три роки тому і не в Європі. "Це все мексиканські автомобілі, вони розраховані на ринок Північної Америки", - пояснив чоловік.

Тисячі українських власників Volkswagen можуть втратити державну реєстрацію

Тисячі українських власників Volkswagen можуть втратити державну реєстрацію

Тоді в США і розгорівся багатомільярдний скандал із дизельними двигунами автомобілів німецького концерну. Місцеві журналісти викрили шахрайство – автовиробники навмисно приховували рівень викидів шкідливих газів. "Давайте говорити відверто - наша компанія була нечесною. Ми повністю облажалися", - заявив президент VOLKSWAGEN GROUP OF AMERICA Міхаель Хорн. Топ-менеджера посадили за ґрати на 7 років, більшість верхівки концерну звільнили, від мільйонів скандальних машин вирішили позбутися, продаючи їх за заниженими цінами, зокрема і в Україну. "Тут питання не законного ввезення авто, а, власне, самого сертифікату відповідності євронормам. У нього є порушення, і тому фактично ті сертифікати не визнаються. І реєстраційні дії мають бути визнані нікчемними, тобто скасована реєстрація", - пояснив начальник Державного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

Поза законом опинилися 2,8 тис. автомобілів, привезених з Америки в Україну – навіть ті з них, котрі вже мають техпаспорт та державні номери. Автоімпортер, який завозив автівки в Україну, погоджується, що проблема існує. "Виявлені нами невідповідності в процесі отримання сертифікату не пов’язані з нормами викидів автомобілів, а стосуються інших технічних параметрів (в т.ч. підтвердження країни-виробника ременів безпеки). Наразі проводиться детальна обов’язкова перевірка", - пояснив він. Власники машин запанікували, бо авто з анульованою реєстрацію можуть забрати на штрафмайданчик. У поліції до таких радикальних дій поки що не вдаватимуться, проте перереєструвати машину, скоріш за все, доведеться. За чий рахунок – залежить від порядності автодилерів.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація