Лікарів "швидких" почнуть "озброювати" після вбивства фельдшерки у Запоріжжі

Лікарів "швидких" почнуть "озброювати" після вбивства фельдшерки у Запоріжжі

Медиків "озброять" через агресивних пацієнтів

Електрошокери, бронежилети, чорні списки чи загін міліції - медики обирають "зброю" проти агресивних пацієнтів.

Після кривавої смерті молодої фельдшерки в Запоріжжі медикам запропонували зібрати докупи ідеї, як захищатися від агресивних пацієнтів, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Цю тему у середу, 5 червня, обговорюватимуть у Верховній Раді на громадських слуханнях. Лікарі бояться лише, щоб проблему не поховали у тривалих суперечках, як було вже не раз.

У Запоріжжі, де трохи більше тижня тому поховали молоду вагітну фельдшерку, яку вбив пацієнт, лікарі самі почали вести облік так званих "агресивних адрес".

30-річну Марину Солоніну ховали в закритій труні. На її тілі було понад 30 поранень, а обличчя постраждало від кислоти. Оговтатися від такого її колегам - непросто. А надто, що в ролі жертви, був чи не кожен лікар "швидкої".

"Заходжу - дівчина на підлозі, плаче. Але це знову ж не привід до неї не підходити. Я підійшла - вона раптово встала, завдала мені удару кулаком в голову", - розповіла фельдшер виїзної бригади Тетяна Басова.

Дівчина, яка напала на Басову, була п'яною. Її судитимуть. Адресу фельдшерка може занести в так званий "чорний список". Аркуші з адресами агресивних пацієнтів на станції "швидкої" в Запоріжжі завели для внутрішнього вжитку, щоб хоч якось убезпечитись.

Однак не їздити за адресами зі списку вони не можуть. Кажуть, захистися можуть, хіба викликавши міліцію. Якщо встигнуть. Інші засоби самозахисту - для лікарів наразі недоступні.

"Електрошокери, кнопки, дубинки - все це повинно бути законно", - запевнила лікар Ганна Єременко.

На часі лікарі збирають докупи пропозиції, як вони бачать власний захист. Серед ідей: від бронежилетів та курсів самооборони до міліційного супроводу та тривожних кнопок. І чорні списки, які неформально запровадили в Запоріжжі, теж присутні. Зокрема, за них виступає міліція.

"Чорні списки існують, наприклад, у Великобританії. Це є список осіб, які вже чинили агресію. І коли є виклик з такої адреси "чорної", на цей виклик їде "швидка" вже у супроводі поліції. А у нас що? Пропонують повідомити міліцію і все", - нарікає Зоряна Черненко з Громадської Ради при МОЗ.

Депутати вже пообіцяли записати методи та засоби захисту медиків у закон. Зокрема, щоб поговорити про безпеку вже у середу, 5 червня, депутати збирають у Раді медичну громадськість.

Кореспондент ТСН Ірина Павленок.

Фельдшерів почнуть "озброювати" після випадку у Запоріжжі

Фельдшерів почнуть "озброювати" після випадку у Запоріжжі

Повʼязані теми:

Наступна публікація