До вишів на держзамовлення зарахували майже 61 тисячу студентів – Гриневич

До вишів на держзамовлення зарахували майже 61 тисячу студентів – Гриневич

Фото: УНІАН

Заяви на вступ подавали понад 130 тисяч абітурієнтів.

Студентами українських вищих навчальних закладів, які навчатимуться за державним замовленням, стали 60 тисяч 925 абітурієнтів. Загалом же заяви на вступ подавали вдвічі більша кількість.

"Подавали свої заяви в цілому 130 тисяч 951 абітурієнт. Кожен абітурієнт мав право подати дев'ять заяв", - сказала в інтерв'ю "Главкому" міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вона переконує, що сільський коефіцієнт суттєво не вплинув на перерозподіл місць держзамовлення на користь абітурієнтів із села.

"Із тих 60 тисяч 925 вступників таких, які мали сільський коефіцієнт, вступило на держзамовлення 9426. Усього дітей, які мали право на сільський коефіцієнт, вступало 24 тисячі 587. Тобто з усіх дітей, що скористалися сільським коефіцієнтом, вступило до ВНЗ лише 38%. Але порівняно з міськими абітурієнтами, які здобули місце державного замовлення, це 15% на 85%. Тому не можна сказати, що якось драматично цей сільський коефіцієнт змінив ситуацію. На деякі рейтингові (рейтингові саме за побажаннями дітей на них вступити, а не тому, що вони потрібні на ринку праці) спеціальності, наприклад, право чи міжнародну економіку, був надзвичайно високий прохідний бал. Усі намагалися на них потрапити. І, насправді, дітей із сільським коефіцієнтом, які змогли потрапити на рейтингові спеціальності, просто можна порахувати на пальцях. Вони не могли отримати бонусно такі спеціальності виключно завдяки сільському коефіцієнту", - пояснила Гриневич.

Повʼязані теми:

Наступна публікація