Добове балансування принесло перші прибутки та "вибило ґрунт з під-ніг" облгазів-маніпуляторів - Коболєв

Добове балансування принесло перші прибутки та "вибило ґрунт з під-ніг" облгазів-маніпуляторів - Коболєв

Фото: УНІАН

Нова система є важливим елементом реформування ринку газу.

За підсумками березня обсяги негативних небалансів газу вдалося скоротити в шість разів в результаті переходу ринку газу на добове балансування.

Про це розповів голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв у Facebook.

За його словами, з переходом на нову систему недобросовісні гравці робили все, аби скомпрометувати її та повернутися до старих схем. "Всі ми бачили, як облгази штучно перевантажували інформаційну платформу, а потім збирали круглі столи на тему "неякісної" її роботи", - зазначив Коболєв.

Втім, додав голова "Нафтогазу", днями НКРЕКП "вибила ґрунт з під-ніг таких маніпуляторів".

Так, комісія завершила ретельну перевірку Укртрансгазу, яка була сконцентрована саме на роботі Інформаційної платформи та тривала понад 10 днів. Висновок регулятора – жодних порушень не виявлено, Інформаційна платформа працює якісно та у повній відповідності до Кодексу ГТС.

"Відтак, недобросовісним гравцям доведеться, або миритися з новими правилами та працювати прозоро, або, якщо вони на це не здатні – просто виходити з газового бізнесу", - підсумував Коболєв.

З переходом ринку газу на добове балансування, недобросовісні гравці робили все, аби скомпрометувати нову систему та...

Опубліковано Andriy Kobolyev Вівторок, 23 квітня 2019 р.

Як нагадали в Укртрансгазі, від 1 березня цього року ринок природного газу в Україні перейшов від місячного до добового балансування газотранспортної системи. Технічно перехід став можливим завдяки впровадженню Інформаційної платформи добового балансування Оператора ГТС. Зазначимо, йдеться про узгодження щоденного попиту споживачів газу із обсягами пропозиції від його постачальників - раніше це відбувалося раз на місяць. За старої системи це призводило до численних маніпуляцій і зловживань. Серед іншого - у зв'язку з різницею вартості газу для побутових та промислових споживачів.

Раніше "Нафтогаз" завдяки системі добового балансування отримав докази шахрайства газзбутів із платіжками для населення. За словами глави компанії, нині потрібно встановити, про які обсяги газу йдеться.

Уряд зобов'язав "Нафтогаз" безкоштовно встановити газові лічильники населенню

Уряд зобов'язав "Нафтогаз" безкоштовно встановити газові лічильники населенню

Повʼязані теми:

Наступна публікація