Докази міжнародних слідчих щодо MH17 допоможуть довести злочини Росії на Донбасі у суді ООН – Зеркаль

Докази міжнародних слідчих щодо MH17 допоможуть довести злочини Росії на Донбасі у суді ООН – Зеркаль

Фото: Reuters

Меморандум до суду подадуть 12 червня.

Україна використає проти Росії результати розслідування Міжнародної слідчої групи щодо катастрофи рейсу MH17 у Міжнародному Суді ООН.

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у Facebook.

За її словами, вже 12 червні цього року МЗС України планує подати до суду меморандум, де приведе ці докази. Так, Україна продовжує свою роботу щодо притягнення Росії як країни до міжнародно-правової відповідальності за злочини на Донбасі.

Зеркаль наголосила, що перевезення 53-ю зенітно-ракетною бригадою ЗС Росії "Буку", з якого було збито літак МН 17, "є прямим доказом постачання Росією зброї, яка була використана для збиття цивільного літака".

Заступниця міністра заявила, що це порушує Монреальську конвенцію 1971 року та Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Сьогодні стало очевидним те, що і так всі знали – чому Росія скористалась своїм правом вето в Раді Безпеки ООН в 2015...

Опубліковано Lana Zerkal 24 травня 2018 р.

Раніше Міжнародна слідча група на спеціальній прес-конференції заявила, що Boeing над Донбасом був збитий з російської установки "Бук". Вона перебувала на озброєнні 53-ї зенітно-ракетної бригади. Окрім цього, встановлено, що конвой з "Буком" супроводжували військові регулярних військ Російської Федерації.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, який летів з Амстердама до Куала-Лумпура, за даними слідства, був збитий над контрольованим сепаратистами районом Донецької області. Всі 298 людей, які перебували на борту літака, загинули.

13 жовтня 2015 року комісія Ради безпеки Нідерландів, що займалася розслідуванням причин катастрофи лайнера, опублікувала доповідь, в якій було сказано, що літак був збитий ракетою класу "земля - повітря", випущеною з ЗРК "Бук", доставленого з Росії.

Пізніше розслідування показало, що "Боїнг" був збитий ракетою серії 9М38, використовуваної в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені при розтині тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Адвокат родичів загиблих у катастрофі МН17 пообіцяв, що змусить Кремль відповісти за скоєне

Адвокат родичів загиблих у катастрофі МН17 пообіцяв, що змусить Кремль відповісти за скоєне

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація