Доля полонених: 24-річний моряк вийшов з Криму під час анексії і знову став заручником півострова

Доля полонених: 24-річний моряк вийшов з Криму під час анексії і знову став заручником півострова

Доля полонених: 24-річний моряк вийшов з Криму під час анексії і знову став заручником півострова

Фото: Ірина Геращенко/Facebook

Матір Андрія Артеменка не знає достеменно, що відбувається з її дитиною.

Старший матрос захопленого катера "Бердянськ" Андрій Артеменко служив на кораблі "Прилуки", який під час анексії Криму було заарештовано російськими силовиками. Про це ТСН розповіла матір військового Лариса.

Тоді Андрію було 20 років, і це був його перший контракт з Військово-морськими силами.

"Він підписав контракт і потрапив до Севастополя. Коли Крим відійшов Росії, його човен "Прилуки" захопили – Андрій був на цьому кораблі. Він тоді був героєм у 20 років, і його залишили без речей, без грошей. Три місяці не платили зарплати, поневірявся Кримом як безпритульний, чужі люди його годували та приймали. Я не хочу цього геройства – в нього вже в його віці сивина", - поділилася жінка з журналістами.

Зв'язати своє життя з морем – було мрією Андрія, і він спочатку закінчив морехідне училище, а цього року вступив до Одеської морської академії.

"У дитини була мрія – він закінчив школу в 16 років, вступив сам до морехідного училища в Одесі, закінчив, підписав перший контракт – відпрацював його, підписав другий контракт, вступив у військове морехідне, і все сам. Це мрія була його з дитинства. Цього року лише поступив до академії в Одесі – і іспити на носі", - розповіла Лариса.

Матір моряка каже, що під час його рейсу через Керченську протоку зв'язку з членами екіпажу не було, бо у військових не було телефонів.

"З ним взагалі не було зв'язку. Вони здали всі телефони. Я знала лише, що вони мають перегнати катери до Маріуполя, і дитина мала повернутись додому", - ділиться жінка.

Нині Лариса достеменно не знає, де саме її син перебуває і які саме поранення отримав під час тарану катера.

Родичі полонених українських моряків не знаходять собі місця та чекають на офіційні дані

Родичі полонених українських моряків не знаходять собі місця та чекають на офіційні дані

Раніше нардеп Ірина Геращенко повідомляла, що серед поранених під час захоплення українських кораблів є Андрій Артеменко та Андрій Ейдер. За даними російських ЗМІ, в Артеменка сколкове поранення зап'ястка і він перебуває у лікарні Керчі. Відомо, що капітан "Бердянська" Роман Мокряк - також служив у Криму під час анексії, на єдиній українській субмарині. Він не зрадив присязі, а згодом навіть жив у кубрику корабля "Прилуки", який на той момент вже повернули в Україну.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон.

Повʼязані теми:

Наступна публікація