"Домовляємося про перемир'я": Зеленський відреагував на загострення на Донбасі й стягування військ РФ до кордону України

"Домовляємося про перемир'я": Зеленський відреагував на загострення на Донбасі й стягування військ РФ до кордону України

Фото: Офіс президента України

Президент наголосив на необхідності повернутися до тих умов, коли режим припинення вогню діяв ефективніше.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія намагається створювати атмосферу загрози і тиску, нарощуючи військову присутність на кордоні з Україною. Але попри нелегкий процес перемовин Україна продовжує домовлятися про перемир'я як про найшвидший тактичний крок.

Про це він заявив у своєму дописі на Facebook-сторінці 1 квітня. 

Зеленський зазначив, що сьогодні розділив би питання війни та миру на два пункти - про Донбас і нарощення військової присутності РФ на кордоні з Україною.

"Насамперед – про Донбас. Так, ескалація помітна з початку року. 20 загиблих і 57 поранених – тільки за перші місяці. Така ціна війни та відстоювання нашої незалежності, суверенітету й територіальної цілісності. Нашої України.

Санкції проти Віктора Медведчука, наша голосна та тверда позиція щодо незалежності України та просування до миру й беззаперечна підтримка з боку західних партнерів дратують ворога, що вторгся на Донбас і окупував Крим. Це зрозуміло. Як зрозуміло й те, що ми хотіли б повернутися до тих умов, коли режим припинення вогню діяв ефективніше – як з 27 липня 2020 року, коли впродовж місяців у нас було в десятки разів менше поранених і загиблих. І ми над цим працюємо. 

Другий пункт – нарощування присутності російських військ на кордоні з Україною. Гра м’язами у форматі військових навчань і можливі провокації вздовж кордону – це традиційна справа Росії. Таким чином вона намагається створювати атмосферу загрози та водночас – тиску під час переговорів щодо припинення вогню та щодо миру як нашої цінності. 

Наша армія – це не лише сила та міць, це також мудрість і виваженість. Наша держава – це єдність. Ми завжди готові до будь-яких провокацій.

Процес перемовин щодо миру нелегкий. Але ніхто й не сподівався, що буде легко. Завжди боляче втрачати наших людей. Кожна звістка про загибель дається з болем сім’ям, родичам, усім українцям і мені як президенту. Саме тому ми не зупиняємось і домовляємося про перемир’я як про найшвидший тактичний крок. Наша ж стратегія – обов’язково мир і повернення наших людей і територій", - написав президент. 

Нагадаємо, 31 березня на засіданні ТКГ голова української делегації Леонід Кравчук запропонував забезпечити від 00:00 1 квітня дотримання повного та всеосяжного збереження режиму припинення вогню, грубе порушення якого російською стороною минулого тижня забрало життя чотирьох українських військовослужбовців. Цю пропозицію підтримали представники ОБСЄ. Однак ані пропозиція Кравчука, ані представників ОБСЄ не знайшли підтримки з боку російської делегації.

Новини з фронту: Росія відмовилася від перемир'я на Донбасі

Новини з фронту: Росія відмовилася від перемир'я на Донбасі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація