"Допомагайте одне одному та зберігайте спокій". Супрун дала поради українцям у зв'язку із виявленим коронавірусом

"Допомагайте одне одному та зберігайте спокій". Супрун дала поради українцям у зв'язку із виявленим коронавірусом

Фото: Associated Press

Супрун радить не піддаватися паніці.

Українцям у зв'язку із першим зафіксованим випадком інфікування новим типом коронавірусу на території нашої країни нагадали про прості профілактичні заходи безпеки, які убезпечать життя від зараження. Громадян застерегли не торкатися брудними руками обличчя, уникати тісного контакту з хворими людьми та натовпу й частіше та ретельніше мити руки або користуватися антисептиком.

Поради громадянам дала ексочільниця МОЗу Уляна Супрун.

"Наші поради залишаються незмінними – зберігайте спокій, допомагайте одне одному та поширюйте здоровий глузд", - написала вона у Facebook.

Супрун нагадала, що задля безпеки людям потрібно мити руки водою і милом часто і ретельно. Щонайменше, за її словами, 20-30 секунд. У разі, якщо немає такої можливості, слід скористатися спиртовмісним антисептикои для рук. Колишня очільниця МОЗу радить використовувати розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину. 

"Антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук, обробляти руки треба щонайменше 30 секунд і особливу увагу приділити нігтям. За першої ж нагоди помийте руки милом і водою", - наголосила Супрун.

Серед інших, не менш важливих правил, які збережуть здоров'я: не торкатися брудними руками очей, носа чи рота; уникати тісного контакту з хворими людьми та натовпу. Якщо маєте симптоми гострої респіраторної інфекції, аби запобігти зараженню інших варто: 

  • Залишатися вдома.
  • Уникати тісного контакту з іншими людьми.
  • Прикривати рот і ніс серветкою під час кашлю і чхання, а опісля ретельно мити руки.
  • Регулярно провітрювати приміщення та дезінфікувати поверхні.
  • Тримати контакт зі своїм сімейним лікарем.

Супрун наголосила, що інформацію про новий тип COVID-19 слід дізнаватися лише з офіційних та перевірених джерел. Таких як: українське Міністерство охорони здоров'я; звіти ВООЗу; Центр громадського здоров’я України; Центри з контролю та профілактики захворювань в США.

Нагадаємо, спалах коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація