Дощі і спека спровокували нашестя комах: як рятуватись від небезпечних укусів

Дощі і спека спровокували нашестя комах: як рятуватись від небезпечних укусів

Фото: Pexels

Перша допомога і обов’язкове звернення до лікаря може врятувати життя.

Через теплу погоду зростає чисельність комах, які  можуть вжалити чи вкусити. Комарі, оси і ґедзі можуть атакувати практично будь-де, а їхні укуси можуть викликати як звичайне почервоніння шкіри, так і навіть смерть, йдеться в "Сніданку з 1+1".

Через дощі і теплу погоду в Україні збільшилась кількість комах. Батьки по-різному захищають своїх дітей від них. «Содова водичка, примочку зробити і вже запалення можна зняти», - каже одна з мам.

Та бувають укуси, від яких примочка не рятує. У соцмережах побільшало дописів, де українці діляться фото після укусів комах і просять допомогти відрізнити безпечний та небезпечний укус.

На природі можна зазнати шкоди від комах, що можна умовно поділити на дві групи. Одна група - ті комахи, що жаляться - це оси, бджоли, і друга група комах – це ті, що кусаються – це мухи та комарі. Небезпечнішими є укуси бджіл та ос. «У людини може бути алергія на отруту, може трапитися анафілактичний шок. Якщо вона побачила, що вже вкусило, і вона відчуває погіршення тут і зараз, то необхідно терміново, зразу звертатися, телефонувати або до лікаря, або в швидку допомогу», - пояснює ентомолог.

Але бджоли та оси просто так не жалять, тільки у разі самозахисту. Вони часто літають там, де є квіти, наприклад біля клумб. Також їх приваблює солодке. У разі, якщо бджола або оса причепилася до вас, то головне не робити різких рухів.

Як розпізнати небезпечний укус комахи і правильно на нього зреагувати - поради дерматолога

Як розпізнати небезпечний укус комахи і правильно на нього зреагувати - поради дерматолога

А от комарів більше приваблюють ті, хто має  високий рівень холестерину або підвищену температура тіла. Комарів та мух більше поряд з водоймами, але отрути в їхніх укусах немає. «Вони зазвичай не спричиняють у людей алергічних реакцій. Якесь незначне почервоніння, незначний набряк, можна просто якісь місцеві  лікарські засоби використати і більше не хвилюватись», - пояснює фахівець з комах.  

Варто хвилюватися тільки, якщо виникла алергічна реакція, або підвищилася температура, головний біль, озноб, тоді обов’язково потрібно звертатись до лікаря. Окрім того, комахи можуть переносити інфекційні захворювання, паразитів, грибкові захворювання.  

Лікар-дерматолог радить, у разі перших симптомів виникнення сильної алергічної реакції після укусу комахи, одразу застосувати будь-який протиалергійний засіб і охолодити місце укусу, одразу їхати до лікарні. Якщо ж місце укусу просто свербить, то можна застосувати холодну воду чи лід, обробити місце милом, застосувати антигістамінні препарати чи гормональні мазі, не завадить і прикласти шматочок лимону чи помазати ранку алое.

Повʼязані теми:

Наступна публікація