Досвід ТСН: Пастеризоване молоко може врятувати вибитий зуб, а медики закріплять його на місце

Досвід ТСН: Пастеризоване молоко може врятувати вибитий зуб, а медики закріплять його на місце

Фото: Pexels

Вибитий зуб ще не втрачений, якщо діяти правильно

Врятувати вибитий зуб! Виявляється,  більшість людей навіть не знає, що постійний зуб, який вилетів внаслідок травми, ще не втрачений. Його можна вставити назад, але для того, щоб лікарі це зробили, треба виконати одне просте правило, йдеться в сюжеті ТСН.16.45.

Журналістка ТСН Лілія Родіна за прикрих обставин дізналась про можливості медицини і здатність людського організму, коли зуб вибив її 11-річний син. Він переносив велосипед через перешкоду, перечепився і впав. Ручка керма увійшла у рот.

«Мій зуб впав на землю. Я розгубився, кров йшла, я не міг його знайти і темно було. Але це для мене велика втрата була», - каже Єгор.

Тому Єгор зібрався і серед листя таки знайшов зуб. Весь у крові  прийшов додому.

«Ми одразу повезли сина у відділення, яке спеціалізується на таких травмах – до щелепно-лицьової хірургії.  Утім, там сказали, що можуть лише зашити губу, бо врятувати зуб вже неможливо», - додає Лілія.

Бо зуб треба було помістити у рідину. За годину без вологи він помер. Утім, поки сину оперували губу, чоловік з інтернету дізнався, що врятувати зуб стоматологи таки можуть.

Батьки поклали зуб у фізрозчин і зранку поїхали до стоматології. Там кажуть, правильно зробили. У рідині зупиняється руйнування зуба. І його ще можна повернути на місце. Спершу підготували вибитий зуб.

«Побачила, що він мертвий, довелося депульпувати, запломбувати. Мені було дуже зручно, не заважав язик, слюна», - каже лікар.

Зуб вставили  на місце і закріпили металевими шунтами.

«Щоб зуб не зміщувався. Коли він у правильному положенні, навколо утворюється нова кістка. Кісткова лунка заповнюється кістковою тканиною десь за 4 місяці», - розповідає завідувач ортодонтичного відділення Миколаївської міської стоматологічної лікарні Михайло Приходько.

Медики кажуть, діти часто вибивають зуби. Утім, здебільшого їх або не знаходять, або не знають, як правильно зберігати. І просять запам’ятати просте правило.

 «Не потрібно його обробляти, мити, в жодному разі не дезінфікувати. Його просто потрібно помістити у вологе середовище – пастеризоване молоко, якщо немає, то фізрозчин», - навчає лікар.

І треба це зробити в перші півгодини після травми. Тоді зуб взагалі можна вставити назад живим без видалення нервів. В Єгора ж черговий огляд на 5 день приживлення.

За півроку зуб у Єгора стане повноцінним, кажуть медики. Поки ж йому треба вберегтися від травм. А отже, на катання на велосипеді - табу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація