Драматичне зростання трафіку та жаль: реакція російських сайтів на санкції в Україні

Драматичне зростання трафіку та жаль: реакція російських сайтів на санкції в Україні

Фото: Reuters

ТСН.ua зібрав реакцію російських сайтів, які мають заблокувати в Україні. 

15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" щодо низки російських компаній.

Таким чином пропонується терміном на три роки заблокувати активи російських сайтів "ВКонтакте", "Одноклассники", "Мейл.ру" та "Яндекс" та заборонити інтернет-провайдерам надавати доступ до вказаних ресурсів. Наразі всі вказані сайти доступні в Україні.

ТСН.ua вирішив зібрати реакцію російських сайтів, які мають заблокувати в Україні. 

Зокрема, у компанії "Яндекс" зауважили, що такі санкції стосуються не лише компанії, але й "11 мільйонів українських користувачів, які щомісяця вибирають наші сервіси, і проти тисяч українських організацій, які використовують наші технології і сервіси для розвитку своїх бізнесів". "Яндекс розвиває свої сервіси для України від 2005 року. Більше 12 років ми робимо український пошук, карти українських міст, навігацію, освітні проекти і ще кілька десятків різних проектів. Весь цей час наша українська команда працює в суворій відповідності до законодавства України, вкладає всі свої зусилля в створення якісних продуктів", - заявили у прес-служба компанії.

Також у повідомленні зазначається, що санкції не матимуть негативного впливу на бізнес-групи компанії "Яндекс".

"Ми вважаємо Україну важливою частиною нашої роботи і шкодуємо, що санкції зводять нанівець всі багаторічні зусилля нашої команди. Головний потерпілий від санкцій - це український користувач. Дуже шкода", - підсумували у "Яндекс".

Щонайменше три роки українці не зможуть користуватися російськими соцмережами

Щонайменше три роки українці не зможуть користуватися російськими соцмережами

Окрім того, колишній генеральний директор "Яндекс Україна Сергій Петренко також прокоментував указ Порошенка. Він заявив, що виконати рішення влади України про блокування доступу до російських ресурсів практично неможливо, бо не існує єдиного механізму реалізації подібних рішень.

"Враховуючи, що в Україні не існує ніякої інфраструктури для блокування інтернет-трафіку - тобто немає можливості в одній точці прийняти обов'язкове для всіх провайдерів рішення і перевірити його виконання, - єдиним способом забезпечити його виконання залишається ногами обходити провайдерів і вимагати. Провайдерів в Україні багато. Але ось в чому справа - всі ці ресурси багато років працюють через https. Тобто способу заблокувати URL немає взагалі. Блокувати можна лише IP і це окреме завдання для інфраструктури. Якої, нагадаю, немає", - зазначив він.

У "Вконтакте" також відреагували на рішення щодо блокування в Україні.

Так, прес-секретар українського офісу російської соціальної мережі "ВКонтатке" Влад Леготкін назвав "ВКонтакте" найпопулярнішою соціальною мережею в Україні, яку відвідують 16 мільйонів користувачів кожного місяця.

"Ми, Команда "ВКонтакте",  завжди обходили політику стороною. Вважаємо, що Інтернет по суті своїй не має кордонів. Ми захищали і будемо захищати інтереси всіх наших користувачів і партнерів", - йдеться у повідомленні.

«ВКонтакті» стає інформаційною зброєю Росії

«ВКонтакті» стає інформаційною зброєю Росії

У прес-службі "Мейл.ру", зокрема, повідомили про "драматичне" зростання трафіку соціальних мереж "ВКонтакте" і "Однокласники", а також поштового сервісу "Mail.Ru" в першій половині сьогоднішнього дня.

"Ми з жалем сприйняли новину про політично вмотивоване рішення влади України заборонити використання соціальних мереж ВКонтакте, Однокласники, і ресурсів Mail.Ru на території своєї країни. Це рішення вдарить насамперед по самих користувачах - громадянах України. Близько 25 мільйонів жителів України спілкуються на заблокованих платформах зі своїми друзями в Україні і в усьому світі; тепер вони будуть позбавлені цих зв'язків", - заявили у прес-службі.

У компанії також заявили, що не брали участі в політиці і не порушили жодного закону України. "Нашій багатомільйонній аудиторії на території України ми хочемо сказати, що в нашій роботі нічого не зміниться, ми будемо продовжувати надавати всі сервіси нашим користувачам у всіх країнах, а наявні можливості спеціальних сервісів дозволять продовжити використовувати наші інтернет-ресурси. Інтереси користувачів завжди були нашим пріоритетом", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, у "Мейл.ру" запевнили своїх співробітників, партнерів і клієнтів на території України, що всі зобов'язання Mail.Ru Group будуть виконуватися перед ними в повному обсязі. "Оскільки частка українського бізнесу в структурі виручки Mail.Ru Group незначна, ми не бачимо причин для коригування наших фінансових планів, і продовжимо активно розвиватися на ринку в різних напрямках", - підсумували в компанії.

Своєю чергою, у прес-службі "Однокласників" заявляють, що знайдуть спосіб продовжити роботу в Україні.

У повідомленні йдеться про те, що "Однокласники" - це насмперед розважальна соціальна мережа, за допомогою якої друзі, близькі і родичі не тільки знаходять один одного, але і мають можливість обмінюватися фотографіями, дивитися відео, слухати музику і дізнаватися важливу інформацію.

"Сервіси ОК завжди служили об'єднанню людей поза політикою і географічних кордонів. Ми сподіваємося, що інтереси наших користувачів залишаться на першому місці. Разом ми знайдемо спосіб залишатися на зв'язку, і 9,5 млн українських користувачів ОК, наші партнери і рекламодавці зможуть користуватися сервісами соціальної мережі так, як вони звикли ", - заявила директор з комунікацій" Однокласників "Анастасія Жбанова.

Повʼязані теми:

Наступна публікація