Драматичний порятунок: селяни самотужки витягли з-під криги двох людей на Черкащині

Драматичний порятунок: селяни самотужки витягли з-під криги двох людей на Черкащині

Фото: ДСНС

Першим провалився підліток, далі у воді опинився його рятівник.

На Черкащині селяни зорганізували спецоперацію, щоб витягти з крижаної води 16-річного юнака. Хлопець провалився під лід, коли хотів забрати звідти м'яча, а чоловік, який першим кинувся на поміч дитині, теж опинився під кригою, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Михайло, Василь та Владислав один поперед одного розповідають, як кілька днів тому зорганізували на сільському ставку рятувальну операцію – намагалися дістати підлітка з крижаної води. Першим крик почув Михайло Оборончук. "Почув, що кличуть про допомогу. Ну, я до нього не добіг – ну, я знаю, до середини не добіг", - розповів житель Антонівки.

На Черкащині селяни гуртом витягли з-під криги підлітка та чоловіка, який намагався його врятувати

На Черкащині селяни гуртом витягли з-під криги підлітка та чоловіка, який намагався його врятувати

16-річний хлопець пішов на кригу, бо намагався дістати звідти м'яча. Михайло каже: після того, як він теж шубовхнувся у воду, почав пробиратися до підлітка: "Я проламав лід до нього і почав ламати лід до берега. Однією рукою ламав, однією рукою підтримував. Ми обоє були в ополонці. Я не зміг вилізти, і його не зміг витягнути. Я 40 хвилин у воді був". Зі слів чоловіка, він тримав хлопця, аби той не пішов під воду.

На  березі почали збиратися односельці. Місцеві згадують, що поки одні намагалися кригою дістатися підлітка, інші бігли городами зо двісті метрів до хат, або знайти бодай щось, щоби дістати потерпілих. Владислав Жеребцов поповз по льоду, але наблизитися до підлітка і чоловіка не зміг – крига надто тонка. "Лежав на льоду, кажу: давай драбину, бо ми нічого не зробимо. Так на драбині пробували, одне з одним тягнути, тягнути. Потім мотузка з’явилася", - розповів мешканець Антонівки.

Першого витягли хлопця: "Лежав закляклий. Потім ми з нього здерли одяг, почали розтирати його". Другим берега дістався Михайло – чоловікові вдалося відігрітися. Підлітка селяни своїм транспортом повезли спершу на фельдшерський пункт, а потім і в лікарню. "Дитина надійшла в стані середнього ступеня тяжкості із переохолодженням після провалу під лід", - каже завідувачка педіатричного відділення Уманської ЦРЛ Валентина Темченко.

Рятувальники вважають, що здебільшого селяни діяли правильно, тому й змогли врятувати потерпілих. І радять: якщо ви провалилися під кригу – намагайтеся викотитися на лід, а не впиратися руками, зніміть чоботи та куртку, які тягнутимуть донизу, та обов’язково кличте на допомогу. "Повідомити інших людей, щоб підняти все село, як у цьому випадку працювали всі жителі села Антонівка. Хто дістає драбину, хто бере мотузку, хто допомагає людині вибратися із води", - каже інженер групи з пожежно-рятувальних робіт Валентин Сорока.

Тим, хто рятує, радять до потерпілого не йти, а повзти, і не намагатися вхопити людину за руку – вона може потягнути за собою у воду. "Використовуйте підручні засоби: шарф, палиця. В будь-який момент, коли ви не можете вже – можете відпустити і кликати когось іншого на допомогу", - пояснив Валентин Сорока.

Підлітка, який провалився під лід у Антонівці, лікарі сьогодні вже відпустили додому.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Наступна публікація