Друге життя продуктів: українцям дали поради, як смачно заощадити і зберегти екологію водночас

Друге життя продуктів: українцям дали поради, як смачно заощадити і зберегти екологію водночас

Фото: Freepik

Тренд на раціональне споживання потроху стає все більш вагомим.

В ООН підрахували, що в смітник щороку іде більше мільярда тонн продуктів – це третина від усієї виробленої їжі. Сотні мільярдів доларів гниють на звалищах, і поглиблюють сміттєву кризу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Катро Буток каже, що діти навчили її раціонально використовувати час і гроші: "Після третьої дитини я вже розумію, що не треба багато накупляти". Діти ситі, холодильник не забитий – аби не пропадало, продукти купуються тільки на один-два дні. Зелень – у воді, стиглі овочі – у спеціальному відсіку без пакетиків, ті, що дозрівають – на балконі. Що не встигають з’їсти, заморожують. І головний лайфхак: на продукти, в яких підходить термін використання, магазини знижують ціну. Тобто купувати на щодень – іще й вигідно: "Навіть якщо в нього вийшов термін придатності, то шо робить молоко? Скисає, а зі скисшого молока дуже смачні виходять оладки".

Щороку на смітнику опиняється понад мільярд тонн продуктів - ООН

Щороку на смітнику опиняється понад мільярд тонн продуктів - ООН

Шеф-кухар Клопотенко такий підхід схвалює: "Дата – то таке, це просто, щоби нормувати. Кожний виробник ставить приблизно 20% від строку реалізації більше. Якщо там людина не подивилася і поїла – щоб їй нічого не було". На ринку радить звертати увагу на прим’яті фрукти і ягоди – вони найсоковитіші і переважно дешевші. Але з’їсти їх треба за день-два. Овочеві шкірки теж викидати не обов’язково: "Ми можемо оці шкірки сушити, робити з них чіпси – будуть хелсі чіпси". А можна приготувати суп – тут у хід іде все, що є. Наприклад, качан від капусти, лушпиння з моркви, буряка, картоплі, помідор. Усе це можна покришити, проварити, перемішати в блендері – і смачна страва готова: "Це французька техніка: додай вершків будь-куди – і в тебе вийде все смачно. Але нікому не розповідайте".

Крім економії, за це буде вдячна планета, бо органічне сміття – це половина відходів на звалищах. У Німеччині порахували: щороку в країні на смітник йде до 13 мільйонів тонн продуктів. З’явилися навіть тематичні ресторани. "Ідея з’явилася в мене, оскільки я сама дуже багато викидала продуктів вдома. І це мене жахливо нервувало. Я згадувала свою бабусю, яка завжди могла із залишків продуктів зробити щось смачне. І часто на наступний день смакувало навіть краще", - розповідає власниця стартапу Анн-Катрін Вольраб.

Власники таких закладів і клієнтам радять переглянути ставлення до закупів. А екологи, своєю чергою, застерігають: недоїдки на смітниках – не тільки марнотратно, але й небезпечно: "Під завалами іншого сміття все разом, купами, без доступу світла, кисню – виділяється метан. При нагріванні метан вибухає – і це призводить до того, що звалища горять. Усі пластики, всі токсичні речовини з вітром розповсюджуються – через дрібні часточки диму, гарі потрапляють в наші легені".

Отже, поєднати приємне з корисним – зекономити гроші і не завантажувати смітники – допоможуть списки для закупів, справний холодильник і трохи фантазії, аби приготувати те, що ще вчора могли би викинути.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Повʼязані теми:

Наступна публікація