"Дружини ІДІЛ": матері українок, яких утримують у таборі-в‘язниці у Сирії, благають повернути доньок

"Дружини ІДІЛ": матері українок, яких утримують у таборі-в‘язниці у Сирії, благають повернути доньок

Матері запевняють, що їхні доньки не винні.

Врятувати українок та їхніх дітей застряглих в Сирії благають їхні родичі - 17 громадянок України та 44 дитини нині живуть на території сирійських таборів в умовах, схожих на в’язницю просто неба.

Їх називають "дружинами ІДІЛ", бо більшість чоловіків загинули в боях за "Ісламську державу". Матері запевняють, їхні доньки зробили помилку, і благають повернути їх додому, йдеться в сюжеті ТСН.16.45.

Анжеліка Добровольська із Черкас, Юносова Гельфірея з Мелітополя, Фатима Бойко із Берліна та Кобелева Татьяна із Харькова приїхали до Києва, щоб врятувати своїх доньок.

Ті перебувають у табору для біженців в Сирії "Аль-Хол", що скидається на найбільшу у світі в’язницю.

Про цих жінок розповідав в ефірі журналіст ТСН.Тижня Андрій Цаплієнко кілька місяців тому, коли знайшов українок в сирійському таборі. Тоді юрба вкритих паранджами жінок просить забрати їх із собою.

Після розгрому “Ісламської Держави”, яка роками лякала світ терактами, тортурами та найжорстокішими публічними стратами, сюди відправляють родини бойовиків. Тут немає шкіл та магазинів, Інтернету й телефону, бракує медичної допомоги, ліків і просто води. За рік у цьому таборі померли понад чотири сотні малюків. Так діти розплачуються за злочини своїх батьків і за помилки матерів.

Врятувати українок та їхніх дітей благають родичі застряглих в Сирії родин

Врятувати українок та їхніх дітей благають родичі застряглих в Сирії родин

"Чоловік вивіз. Говорив, що до Туреччини їдемо. Приїхали до Туреччини, а потім сюди", - розповідала у таборі Інна Добровольська з Черкас.

Вона - фінансистка і менеджерка з міжнародного туризму, має дві вищі освіти. В Сирію її вивіз чоловік, який загинув під час обстрілу. Місцеві військові особливо не розбираються: загинув - отже, був бойовиком. Тому всіх жінок в цьому таборі називають "дружинами ІДІЛ". Мама Інни заперечує. " ЗМІ я бачила висловлювання, що це жінки ІДІЛ, я думаю,  це велика маніпуляція, щоб відхреститися від цього питання, щоб його не вирішувати", - каже мама одної із жінок, хто перебуває в таборі.  

Анжеліка Добровольська разом з подругами у нещасті збирають пресконференцію і розповідають про історії своїх доньок і жахливі умови існування.  За останні два роки в сирійському таборі стало відомо про смерть трьох українок. Скільки померло насправді невідомо. Шістьом вдалося втекти. Як правило перевозять нелегалів за великі гроші в водовозках. Ця подорож може стати дорогою на той світ. Через спеку і нестачу кисню діти та дорослі просто задихаються. Втікачів ловлять, б’ють і відправляють назад у табір.

Українські дипломати поки що безсилі у перемовинах із сирійською владою. Наступного тижня у вітчизняному МЗС запланована зустріч родин, які благають повернути 17 громадянок України та 44 їхні дитини.

Кореспондент Ігор Бондаренко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація