Друзі активіста з Харківщини впевнені, що його самогубство було підлаштовано

Друзі активіста з Харківщини впевнені, що його самогубство було підлаштовано

Селяни вийшли на протест через смерть активіста

Небайдужі влаштували пікет під селищною радою.

На Харківщині знайшли повішеним місцевого активіста Миколу Бичка, якого у рідному селищі знали як  борця із корупцією та захисника довкілля, йдеться у ТСН.16:45.

Поліція слідів насильницької смерті не виявила. Але друзі та знайомі кажуть -  хлопець мав багато планів і  вкоротити собі віку не міг. Приголомшена мати  досі не бачила тіла свого єдиного сина. Не вірить, що той вкоротив собі віку. Те ж твердять друзі та  знайомі Миколи Бичка. Кажуть - хлопець був активістом, переймався проблемами довкілля. Він зник у суботу ввечері. Поїхав на  очисні споруди - перевірити, чи не зливають у річку промислові відходи. І зник. Знайшли його лише за добу, повішеним на дереві. Там і досі залишилась мотузка, а неподалік - пляшка із водою, яку,  ймовірно, набрав для аналізів Микола. Ті, хто бачили тіло, кажуть, його наче намагались приховати.

"Щоб з дороги було нікому не видно. Навіть якщо вглиб заходити. Таке відчуття, що показово повісили", - каже правозахисник Роман Ліхачов.

Ліхачов консультував Миколу щодо створення громадської організації. Розповідає, що остання справа активіста - незаконний злив відходів у місцеву річку. Правозахисник впевнений - Миколу вбили.

Друзі активіста, якого знайшли повішеним на Харківщині, сумніваються у версії самогубства

Друзі активіста, якого знайшли повішеним на Харківщині, сумніваються у версії самогубства

"По слідах видно, що він боровся за життя. Людина, яка вирішує вішатися, не боротиметься за життя ніколи. У нього не будуть залишатися численні сліди на руках, на ногах", - впевнений правозахисник.

Але у поліції відразу ж заявили - це самогубство. І слідів насильства на тілі  не знайшли.

"На час огляду у присутності судмедексперта таких ознак не було. Зараз чекаємо на ухвалу на проведення судмедекспертизи, яка встановить причину смерті", - повідомив заступник начальника відділу поліції Чугуєва Максим Стицина.

Від самого ранку біля селищної ради збираються обурені місцеві жителі - вони теж впевнені, що Миколу Бичка вбили. За те, що виступав проти контракту, який всупереч волі громади місцеві комунальники уклали з приватною фірмою, яка утилізує відходи. А натомість виробничі стоки зливали у  річку.

Люди вимагають відставки  сільського  голови. Розлючений натовп врешті іде до комунальників, що підписали угоду з приватною фірмою. У КП пояснюють - у стоках, які вони утилізували, нічого шкідливого не було. Дізнатися, що саме зливало у річку приватне підприємство, ТСН не вдалося - двері  зачинені. Кілька годин розлючений натовп тримав у облозі будівлю комунальників. І врешті ті повідомили - договір із приватною фірмою розірвали.

Кореспондент ТСН Мар'я Уманська 

Повʼязані теми:

Наступна публікація