Двоє юнаків у Кропивницькому "заробили" ботулізм від домашніх консервів

Двоє юнаків у Кропивницькому "заробили" ботулізм від домашніх консервів

Фото: ТСН

Ідеться про м’ясні продукти.

Госпіталізацією завершилося ласування домашнім м’ясом для двох молодих жителів Кропивницького. Їх лікарняний діагноз – ботулотоксин типу Б, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ігор і Володимир давно товаришують, разом орендують квартиру і на ліжка їх вклала одна і та ж сама хвороба. Збудник ховався в домашніх консервах, які передала мати одно з потерпілих. Домашнє сало та печінковий паштет вони куштували разом, перші симптоми з‘явилися наступного дня. "Зразу я не міг читать. Я проснувся зранку, взяв телефон подивиться там час – і я вже не бачив. Я думав, звичайно, що ще не прокинувся, що ще не вмився, але це продовжувалося протягом п‘яти днів", - розповів Ігор Шаповал.

У Кропивницькому двох юнаків шпиталізували з ботулізмом

У Кропивницькому двох юнаків шпиталізували з ботулізмом

Спочатку друзі лікувалися вдома, до медиків же звернулися, коли стало зовсім зле. В обласну лікарню їх привезли через тиждень від дня початку хвороби, один навіть не міг дійти до відділення своїми ногами. Володимира одразу забрали у реанімацію – стан був надто важкий. Ігоря помістили в  інфекційне відділення. "Одному з пацієнтів дали протиботуліністичну сироватку. При надходженні в обох були скарги на порушення зору, сухість, слабкість. Порушення дихання у пацієнтів, слава Богу не було", - розповів лікар-інфекціоніст Володимир Василенко. Медики переконані, що зір обох невдовзі відновиться.

Консерви готувала мати Володимира, інші родичі удома їх теж їли, але більше ніхто не захворів. В обласному лабораторному центрі підтвердили, що цього року це перші випадки ботулізму в області. "Минулого року ми мали шість випадків ботулізму в Кіровоградській області, при яких потерпіло 7 осіб і одна жінка 68 років із Новоукраїнського району мала летальний випадок – померла", пояснила заступник директора обласного лабораторного центру Надія Оперчук.

Всього ж торік спалах ботулізму в Україні забрав життя 11 людей, майже півтори сотні з цим діагнозом потрапили до лікарень. Більшість хворих пов‘язували свою недугу із вживанням риби, яку в‘ялили в цеху на тій-таки Кіровоградщині. За масове отруєння людей поки нікого не покарали, а в прокуратурі повідомили, що у справі досі навіть немає підозрюваних, бо тривають експертизи.

Кореспондент ТСН Олена Шворак

Повʼязані теми:

Наступна публікація