Джемілєв заявив, що до анексії УПЦ КП була в Криму вигнанцем і "єретиком"

Джемілєв заявив, що до анексії УПЦ КП була в Криму вигнанцем і "єретиком"

Фото: УНІАН

Зараз Російська православна церква вже не може посилатися на "неканонічність" ПЦУ, - підкреслив Джемілєв.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів про те, яке було становище Української православної церкви Київського патріархату у Криму до окупації РФ українського півострова.

Про це він заявив в інтерв’ю "Крим.Реалії".

"Навіть за незалежної України, ще до окупації, УПЦ КП перебувала на становищі вигнанця. Митрополит Лазар (митрополит Сімферопольський і Кримський УПЦ МП - ред.) називав її "єретичною" церквою, і коли створювалося об'єднання з участю всіх конфесій, він категорично відмовився приймати туди УПЦ КП.

Тоді, за рішенням Меджлісу, муфтіят Криму теж не увійшов у цю структуру", - додав Джемілєв.

"Зараз Російська православна церква вже не може посилатися на "неканонічність" ПЦУ, але вона створюватиме перешкоди в її діяльності", - резюмував він.

Томос у Києві: у Софії Київській показали історичний документ

Томос у Києві: у Софії Київській показали історичний документ

Як повідомлялося раніше, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 

На соборі 15 грудня були присутні представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр, президент України Петро Порошенко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій. У результаті голосування була підтримана кандидатура митрополита Переяславського і Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату та намісника патріарха Філарета Епіфанія. Після обрання Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради була перейменована в РПЦ. На завершення юридичної процедури відведено конкретний час.

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Запорізькій області, що є першим фактом на території Лівобережної України. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація