"Екологічна катастрофа": в Україні після потужних паводків відкрили провадження щодо екоциду

"Екологічна катастрофа": в Україні після потужних паводків відкрили провадження щодо екоциду

Фото: Право на владу

Заступник генпрокурора вважає незаконну вирубку українських лісів системним явищем.

Після потужних паводків на заході України Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом екоциду - масового знищення рослин. 

Про це заступник генпрокурора Олексій Симоненко 25 червня розповів в ефірі "Право на владу" на телеканалі 1+1.

За його словами, також нині до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесені відомості про численні порушення природоохоронного законодавства, які привели до "екологічної катастрофи".

"Також зареєстровані службові злочини і стаття 246 щодо незаконної порубки лісів, - наголосив Симоненко. -  В ході розслідування будуть надані також оцінка діям службових осіб і проаналізовані численні кримінальні провадження, які розслідуються за фактами незаконної порубки лісів в цьому регіоні".

Посадовець додав, що на сьогодні незаконна вирубка лісів є системним явищем, яке "можна порівняти з корупцією в нашій країні".

"Воно межує саме з цим злочином, тому що вчиняється за участі службових осіб - лісництв, лісових господарств. При зловживанні певними службовими особами своїм службовим становищем", - пояснив заступник генпрокурора.

Наразі, повідомив Симоненко, в Україні розслідують понад 3,5 тисячі справ за статтею щодо незаконної порубки або незаконного перевезення, зберігання та збуту лісу.

"Спочатку року ця робота значно активізована. До суду спрямовано більше 400 обвинувальних актів за обвинуваченням різних категорій осіб", - запевнив посадовець.

Минулоріч, каже Симоненко, таких проваджень "закінчили на третину менше, ніж за півріччя в цьому році".

"За 2019 рік ми маємо 177 засуджених осіб, з яких 5 осіб засуджено до реальної міри покарання. Здебільшого це як приватні особи, 10% це працівники лісових агенств. Вироки щодо різних категорій. Здебільшого це не чиновники, але 10-15% від засуджених осіб це особи, які працювали в сфері Держлісагенства", - зауважив заступник генпрокурора.

Раніше міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський означив заходи, яких вживатимуть в Україні для запобігання масової вирубки лісів. За його словами, незабаром до Верховної Ради внесуть законопроєкт щодо зміни системи державного екологічного контролю. 

Нагадаємо, очільниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко зазначила, що головною причиною паводків у західних областях України є вирубування лісів на високогір'ї. За її словами, у горах висота верхньої межі лісу уже зменшилася від 1400 метрів до 1200 метрів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація