Економія на ліках. Українці з пересадженими органами масово відмовляються від куплених державою препаратів

Економія на ліках. Українці з пересадженими органами масово відмовляються від куплених державою препаратів

Фото: Unsplash

У МОЗ переконують, що погіршення стану пацієнтів з трансплантованими органами трапляється не часто.

Українці з пересадженими нирками, печінкою, серцем масово відмовляються від препаратів - генериків, куплених за державний кошт. Через це ліки на мільйони гривень припадають пилом на складах, а після закінчення терміну придатності потребуватимуть грошей на утилізацію.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Наприклад, у Луїзи, про яку йдется в сюжеті, пересаджена нирка. Операція у Мінську обійшлася в 60 тисяч євро, але нині дівчина ризикує нирку втратити, адже зявилися набряки на ногах, почався підійматися кіатінін сечовина, а в аналізах з'явився білок.

Щоб пересаджений орган не відторгнувся, усі пацієнти вживають спеціальні ліки - імуносупресанти. Препарат призначає трансплантолог і його бажано не змінювати все життя. Луїза три роки приймала оригінальні ліки, куплені  державним коштом, але несподівано їх замінили генериками. Держава припинила виписувати оригінальний препарат програф замінивши його на такпан 

Після зміни препарату дівчина погано себе почуває. Її нефролог дивиться результати аналізів і каже, що справи кепські. 

А ось Ірина та її син Кирило не експериментували з ліками.  Мати була донором печінки, коли синові виповнилося 2 роки. Відтоді Кирило раз на 3 місяці здає кров, аби контролювати показники, які свідчать, що пересаджений орган добре функціонує. Тим часом держава витрачає гроші на препарат-генерик, який Кирилу не потрібен . 

"Ми написали відмову що ми відмовляється від препарату такпан поки нам не закуплять потрібний препарат", – говорить жінка.

В області, де живе Кирило, половина пацієнтів відмовилася він імуносупресантів, куплених державним коштом. У масштабах країни зафіксовано понад п’ятисот відмов. Офіційний звіт аудиторської служби говорить про те, що найбільше відмов від препарату Такпан – 2018 року це 345 пацієнтів. 

Препарати, від яких відмовляються пацієнти, накопичуються в коробках в лікарняних комірчинах і  в них закінчується термін придатності.

У Міністерстві охорони здоров’я переконують, що препарати-генерики вони купили заради економії. В середньому, щоб забезпечити одного пацієнта оригінальною імуносупресією, необхідно 3 тисячі доларів, а препарат генерик обходиться у 1200 доларів. 

При цьому експерт МОЗ переконує, що перехІд на генерик - це світова тенденція і загальна статистика свідчить, що погіршення стану пацієнтів з трансплантованими органами трапляється не часто.

Однак чи будуть 2019 -20 року закуповувати імуносупресант, від якого відмовилося найбільше пацієнтів, у МОЗі ще не вирішили. Його купували заради економії, однак нині він припадає пилом на лікарняних складах. Крім того, що на препарат витрачено мільйони гривень, потрібні кошти на його утилізацію. 

Ірина Маркевич, Роман Сукач та Володимир Остапенко ТСН 1+1

Українці з пересадженими органами відмовляються від препаратів, куплених за державний кошт

Українці з пересадженими органами відмовляються від препаратів, куплених за державний кошт

Повʼязані теми:

Наступна публікація