Екс-главу МВС Захарченка підозрюють у відмиванні 10 млрд гривень

Екс-главу МВС Захарченка підозрюють у відмиванні 10 млрд гривень

Фото: УНІАН

Відмивання грошей відбувалося через Смартбанк.

Колишній голова Міністерства внутрішніх справ України часів президентства Віктора Януковича Віталій Захарченко підозрюється у відмиванні близько 10,34 мільярдів гривень через Смартбанк.

Про це йдеться у постанові Печерського суду Києва, який надав доступ Генеральній прокуратурі до документів Смартбанку, повідомляє у понеділок, 19 листопада, "Інтерфакс-Україна".

Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури здійснює досудове розслідування за фактами злочинної діяльності Захарченка та його найближчого оточення за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч. 5 ст. 368 (хабарництво), ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей, одержаних злочинним шляхом), ч. 1 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків) Кримінального кодексу.

За даними Генпрокуратури, у слідства є достатньо підстав вважати, що Смартбанк було створено для прикриття незаконної діяльності, пов'язаної із забезпеченням і здійсненням фінансових операцій, спрямованих на надання підприємствам реального сектора економіки незаконних послуг.

Зокрема йдеться про формування технічного податкового кредиту з ПДВ, тобто ухилення від сплати податків, мінімізацію доходів, незаконну конвертацію безготівкових грошових коштів у готівку, а також здійснення фінансових операцій, спрямованих на легалізацію грошових коштів і майна, отриманого Захарченком і його оточенням злочинним шляхом.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб 25 травня 2016 року ввів тимчасову адміністрацію до Смартбанку, який Нацбанк відніс до категорії неплатоспроможних через непрозору структуру власності.

Як повідомлялося, у травні Печерський районний суд міста Києва дозволив слідчим Генеральної прокуратури здійснювати спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка

Нацполіція викрила посадовців міграційної служби на відмиванні грошей та збуті наркотиків

Нацполіція викрила посадовців міграційної служби на відмиванні грошей та збуті наркотиків

Повʼязані теми:

Наступна публікація