Екс-керівництво Генштабу наказувало військовим виїхати з Криму перед захопленням півострова

Екс-керівництво Генштабу наказувало військовим виїхати з Криму перед захопленням півострова

Фото: УНІАН

За словами майора Нікіфорова, тоді військові вважали, що їх відправляють до столиці для захисту стратегічних об'єктів.

Перед окупацією Криму колишнє військове керівництво наказало українським морпіхам їхати з півострова.

Про це заявив в ефірі "Радіо Крим.Реалії" начальник прес-служби Сил спецоперацій ЗСУ, колишній заступник командира 501 окремого батальйону морської піхоти (Керч) Олексій Нікіфоров, який став відомим після сварки у прямому ефірі з тодішнім міністром оборони Ігорем Тенюхом, которого він звинуватив у бездіяльності.

"Усе розпочалося 19 лютого (2014 року – прим.ред.), коли був призначений командувач Військово-морських сил Збройних сил України начальником Генерального штабу (адмірал Юрій Ільїн – прим.ред.) й поїхав до Києва. Буквально одразу за ним прийшло розпорядження, в якому першому феодосійському батальйону морської піхоти була поставлена задача відбути до Києва", - розповів він.

За словами Нікіфорова, він особисто не бачив розпорядження і не знає, яке саме завдання було поставлено, проте запевняє, що морпіхи їхали однозначно до Києва.

"Вони провели посадку в ешелони й відправили без жодного шуму, по-військовому. Моєму батальйону була поставлена задача відправити одну з рот саме до містечка постійної дислокації феодосійців, тому що всі поїхали буквально в повному складі", – додав він.

Також начальник прес-служби Сил спецоперацій ЗСУ зазначив, що колишнє військове керівництво України могло розглядати кримські підрозділи морської піхоти як охорону військових об'єктів.

"Нам уявлялося, що коли Ільїн, теж колишній морський піхотинець, прийшов до Генерального штабу, побачив там якісь події на Майдані, то подумав, що, мовляв, де мої морпіхи, щоб охороняти або Генштаб, або склади може", – сказав Нікіфоров.

Зазначимо, Верховна Рада офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком анексії Криму.

Нагадаємо, 16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ані Україна, ані Євросоюз, ані США не визнали це голосування і вважають, що Росія незаконно анексувала Крим.

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що Україна зібрала достатню кількість доказів на підтвердження спланованої підготовки Росії до анексії Криму ще у 2013 році.

Повʼязані теми:

Наступна публікація