Екскомандувачу Нацгвардії оголосили нову підозру: йому закидають отримання хабаря у 125 тис. доларів

Екскомандувачу Нацгвардії оголосили нову підозру: йому закидають отримання хабаря у 125 тис. доларів

Юрій Аллеров / Фото: УНІАН

У справі про заволодіння майном Нацгвардії повідомлені нові підозри, в тому числі і екснардепу Микитасю.

НАБУ повідомило про підозру у вчиненні нових злочинів колишньому командувачу Національної гвардії України, колишньому народному депутату - колишньому бенефіціарному власнику ТОВ "Укрбуд Девелопмент", а також службовим особам компанії-забудовниці. Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Також повідомлено про підозру ще двом учасникам злочинної схеми - колишнім посадовцям Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України, а саме заступнику начальника управління та заступнику начальника відділу централізованих розрахунків, обліку та звітності фінансово-економічного управління.

Слідство встановило, що екскомандувач Нацгвардії отримав 125 тис. доларів США за вчинення дій, спрямованих на підтримку інтересів компанії-забудовниці.

"$100 тис. від отриманих коштів він залишив собі, іншу частину у розмірі $25 тис. - передав заступнику начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України. Крім того, встановлено, що посадовець Нацгвардії отримав від колишнього нардепа та посадовців "Укрбуд Девелопмент" у якості неправомірної вигоди квартиру у центрі столиці площею 76 кв.м та вартістю 1,82 млн гривень. Використовуючи підроблені документи, квартира була оформлена на близьку родичку командувача. Проте вартість її набуття значно відрізнялась від ринкової - 592,8 тис. гривень, тобто 7800 грн/кв м", - повідомляє САП.

Зазначається, що фіктивні документи використовувались і під час проведення обміну квартир Нацгвардії в центрі столиці на житло на околицях міста - йдеться про звіти про оцінку, які проводились на замовлення ТОВ "Укрбуд Девелопмент".

Зважаючи на виявлені нові обставини вчинення злочинів, екснардепу, виконавчому директору та генеральному директору ТОВ "Укрбуд Девелопмент" повідомлено про підозру за  ч.5 ст.191, ч.4 ст.369, ч.3 ст.209, ч.3 ст. 28 ч.3,4 ст. 358 КК України.

Заступнику генерального директора ТОВ "Укрбуд Девелопмент" з правових питань інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.4 ст.369, ч.3 ст. 209, ч.3 ст. 28 ч. 3 ст.358 КК України;

Колишньому командувачу Національної гвардії України повідомлено про підозру за ч.5 ст.191, ч.4 ст.368, ч.5 ст.27 ч.2 ст.28 ч.4 ст.358 КК України; начальнику Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ - ч.5 ст.27 ч.5 ст.191, ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України; заступнику начальника відділу централізованих розрахунків, обліку та звітності фінансово-економічного управління Головного квартирно-експлуатаційного управління - ч. 5 ст.191, ч.4 ст.369 КК України.

Дії оцінювача кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого  ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України.

Нагадаємо, фігурантами справи є колишній нардеп Максим Микитась та ексочільник Нацгвардії Юрій Аллеров. Згідно з даними слідства, у 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України, яке було реорганізовано в ГУ Нацгвардії України, та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць. Проте згодом, у 2016-2017 рр., сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва, біля станції метро "Червоний хутір". Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 635 448 грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.

На початку жовтня 2019 року підозрюваному у заволодінні чужим майном екснардепу та колишньому керівнику держкорпорації "Укрбуд" Максиму Микитасю вручили клопотання про застосування запобіжного заходу. Схема, до якої політика вважають причетним, "наварила" понад 80 млн грн. 7 жовтня за Микитася внесли передбачену заставу, і він вийшов на волю.

22 жовтня Вищий антикорупційний суд змінив запобіжний захід для колишнього народного депутата Максима Микитася, заарештувавши його до 14 листопада. Розмір грошової застави суттєво змінився – зріс із 5,5 мільйонів до 80 мільйонів гривень.

Згодом прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заявив, що Микитась роздумував про вбивство свідка у справі проти нього.

20 січня Микитася зняли з рейсу до Лондона, куди він прямував нібито на лікування. У квітні екснардеп Микитась мав заплатити 100 млн грн застави, щоб уникнути арешту, але гроші не вніс, при цьому суд відмовився його заарештовувати. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація