Експерти назвали причини трагічної кораблетрощі біля берегів Туреччини

Експерти назвали причини трагічної кораблетрощі біля берегів Туреччини

У ній загинули громадяни України.

Серед найімовірніших причин аварії корабля "Волго-Балт-214" експерти називають негоду та несправність застарілого судна. Тим більше, що для тривалої подорожі в бурхливому морі цей корабель призначений не був, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Це судно ріка-море. Тобто за ідеєю, у нього район плавання – це річкова акваторія та невелика відстань від берега. Цьому судну 40 років,  воно 1978 року. Старі судна, жахливий технічний стан, перевантаженість або недовантаженість. У результаті – в складних погодних умовах ці судна можуть просто розколюватися навпіл", - пояснив керівник проекту "Фонд допомоги морякам "Ассоль" Андрій Шевченко.

Аварія судна біля Туреччини: семеро українських моряків лишаються у лікарні

Аварія судна біля Туреччини: семеро українських моряків лишаються у лікарні

Боцман Павло Мільніченко, який нині перебуває в турецькій лікарні, про вік судна жартував, що це – його ровесник. Мама українця зізнається, що почувши в новинах знайому назву, ледь не втратила розум. Полегшало їй лише тоді, коли дізналася, що син – серед живих. Поговорити з ним змогла сьогодні, подробиць пригоди син не розповів. "Я з ним поговорила, сказав мені, що почуває себе добре. І щоб я не переживала", -розповіла Таісія Мільніченко.

Хто ж винен у тому, що сповнене вугіллям старе судно не витримало подорожі, має з'ясувати слідство. Від його висновків залежить, яку компенсацію отримають і ті, хто вижив, і родини загиблих. "Потрібно вивчати контракт. Звичайно, якщо буде визнана провина судновласника в тому, що сталося, то родичі моряка можуть розраховувати на додаткові компенсаційні виплати за законом. Але знову ж таки, це буде залежати від того, що буде вказано в акті розслідування нещасного випадку", - пояснив адвокат у галузі морського права Максим Кочерженко.

Нині семеро українських моряків лишаються в лікарні, їхній стан задовільний, виписати постраждалих медики планують уже в четвер. В українському посольстві кажуть, що наших співвітчизників спрямують до Анкари за документами, а вже звідти вони повернуться додому.

Як повідомлялося, берегова охорона Туреччини знайшла тіла трьох загиблих біля берегів країни моряків. Наразі відомо, що один із них – це громадянин України, проводять процедуру розпізнання ще двох загиблих. Напередодні вантажне судно, на якому були громадяни України та Азербайджану, зазнало трощі неподалік північної турецької провінції Самсун. Загинуло четверо наших співвітчизників, у лікарні опинилися семеро.

Кореспондент ТСН Катерина Федорченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація