Експерти пояснили, чим небезпечна для організму дешева горілка "на розлив"

Експерти пояснили, чим небезпечна для організму дешева горілка "на розлив"

Фото: УНІАН

Нелегальний алкоголь слабкіший, але більш насичений шкідливими речовинами.

Навіть страшна статистика смертей не застерігає українців від уживання сумнівного алкоголю, а бізнесменів – від легкого заробітку. Горілку продовжують продавати та купувати на розлив, без етикеток, згадок про виробника та будь-яких акцизних марок, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Контрафактна продукція продається з рук на базарах, у сумнівних торгових точках і через інтернет. Її перевага – ціна. ТСН придбала пластиковий пакет із оковитою в Києві в районі Караваєвих Дач – 10 літрів обійшлися всього в 290 гривень. Алкоголь передали на експертизу. Фахівці кажуть, що за стандартами горілку слід тримати лише в скляній тарі, тому навіть використання пластику – вже саме по собі серйозне порушення.

Отрута на розлив: чому не варто купувати неперевірений алкоголь

Отрута на розлив: чому не варто купувати неперевірений алкоголь

"По міцності це, звичайно, не горілка. Тут 33 градуси замість 40. Ну лужність, звичайно, кульгає – вище нормативних документів", - знайомить із результатами дослідження заступник директора лабораторії Віктор Волшинець. За його словами, в цій горілці значно перевищені показники соляної кислоти. "Людині для того, аби досягти банально стану легкого алкогольного сп'яніння, необхідно випити більше цього продукту – з огляду на його меншу концентрацію. При цьому навантаження на органи, системи – в рази збільшується", - констатує фахівець.

Директор асоціації "Укргорілка" Володимир Остап'юк каже, що збитки, які нелегальні виробники завдають державі, вимірюються десятками мільярдів гривень. А владі давно час навести порядок у відносинах із виробниками алкоголю, бо це дозволить детінізувати ринок і захистить споживача від неякісного сурогату. Поки ж цього не сталося, експерти закликають українців не економити на алкоголі й купувати його лише в перевірених місцях, які мають ліцензію і касові апарати.

Як повідомлялося, загальна кількість жертв сурогатної горілки по Україні зросла тепер до 49 людей. За даними Державної служби з питань безпечності продуктів, судмедекспертиза у 23 померлих виявила метиловий спирт.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко

Повʼязані теми:

Наступна публікація