Експерти пояснили, чим загрожує Україні скандал із хакером на виборах у США

Експерти пояснили, чим загрожує Україні скандал із хакером на виборах у США

Фото: pixabay.com

Держава не може нести відповідальності за дії однієї людини, а весь галас здіймають ЗМІ РФ.

Імідж України не постраждає від того, що український хакер брав участь у кібератаках на США. Експерти вважають, що запорукою цього є співпраця фігуранта скандала зі слідством і сприяння України в розслідуванні злочину, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Профексер" - коли в пошуковику забиваєш це ім'я, викидає лише на новину про українського хакера, який здався поліції і повідомив, що це він написав програму, яка допомогла влізти на сервер Демократичної партії США і зламати пошту Гілларі Клінтон. Ніяких інших даних про "Профексер"а немає – ні імені, ні місця перебування. Він знищив усі згадки про себе на форумах.

Українець повідомив про використання його програми для кібератак на США

Українець повідомив про використання його програми для кібератак на США

Поліція на запити ТСН про нового фігуранта не відповідає. Відомо лише, що "Профексер" буде першим свідком ФБР у справі про кібератаки на США. Американці вважають, що Росія використовувала хакерів для втручання в їхні вибори. Виявляється, і українських теж.

Микола Ільїн, директор компанії з кібербезпеки, показує маленьку програму "ПАС-Шелл", написану "Профексером". Запевняє: це програміст високого рівня, а "ПАС-Шелл" створена для геть іншої роботи. Вона могла влізти на сервер Демократичної партії США і навіть підібрати паролі до пошти Гілларі Клінтон, але не сама. Для цього потрібне і інше програмне забезпечення. "Вона використовується для забезпечення віддаленого доступу до системи. Часто використовується на одному етапі – дійсно, для атаки. В одній із версій є підбір пароля, але вона не є чимось, що визначає атаку, не є вирішенням усієї проблеми зламу", - твердить фахівець.

Пан Ільїн каже, що послугами українських програмістів користуються часто, і дехто працює й поза законом. Часто продавець і клієнт навіть імен одне одного не знають. "Вони не представляються, до нас не приходить ФСБ Росії, не показує корочку і не каже: нам потрібно зламати сайт Пентагона", - пояснює він.

Витік небажаної інформації міг призвести до падіння популярності і зрештою програшу Гілларі Клінтон у президентських перегонах. Утім, найстрашнішим для США стало саме тільки припущення, що у вибори влізла Росія. А от Україні серйозних наслідків очікувати не варто, переконаний експерт-міжнародник Ростислав Томенчук. Український паспорт хакера "Профексера" призведе хіба що до галасу в ЗМІ, який росіяни вже здійняли. "Україна не може бути вина, як держава. Немає ніякого зв'язку між Україною-державою і програмою однієї фізичної особи. Тим більше в ІТ-секторі. Тут уже неважливо, громадянин якої країни відстоює свої приватні інтереси. Я не бачу політики держави, як такої", - переконує Томенчук.

Днями автор відомого порталу компроматів Джуліан Ассанж заявив, що сервери Демократичної партії зламала не Росія. Ассанж повідомив про це конгресмену Дейні Рорабакеру, а вже той процитував ці слова. Ассанж переховується від поліції на території еквадорського посольства в Лондоні. Саме його ресурс оприлюднив листування голови штабу Гілларі Клінтон.

Кореспондент ТСН Станіслав Фещенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація