Експерти розповіли, хто очолить УАПЦ і чи отримає Україна єдину церкву

Експерти розповіли, хто очолить УАПЦ і чи отримає Україна єдину церкву

Релігія / Фото: УНІАН

ТСН.ua опитав релігійних діячів та експертів щодо церковного майбутнього.

В Україні вирішується доля єдиної церкви / Фото: УНІАН
24 лютого цього року помер митрополит Мефодій, який очолював Українську автокефальну православну церкву.

Смерть церковного діяча, який, зрештою, останні роки лише втрачав свій вплив в країні, дала підстави говорити про довгоочікуване об'єднання українських церков. Наступного дня після звістки про смерть Мефодія патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет закликав представників УАПЦ до об'єднання заради створення єдиної української помісної церкви для протистояння перед зовнішньої агресією і внутрішніми викликами.

"Хочу звернутися до архієреїв УАПЦ, які, відповідно до церковного статуту, зберуться для обговорення подальшого життя очолюваної ними церкви. В умовах зовнішньої російської агресії надзвичайно важливою є внутрішня єдність українського народу. Плідний діалог про досягнення єдності між нашими церквами, про подолання існуючих розбіжностей та об'єднання всіх прихильників автокефалії православної церкви в Україні, можуть стати нашим спільним вагомим внеском у боротьбу українського народу за краще майбутнє", - наголосив предстоятель УПЦ КП.

ТСН.ua опитав релігійних діячів та експертів щодо церковного майбутнього. Більшість сходяться в думці, що об'єднання, про яке говорять вже тривалий час, повинно нарешті відбутися. Однак існують й аргументи проти. Так, за словами архієпископа Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ Ігоря (Ісіченко), заява Філарета – це декларація про об'єднання, яка, по суті, має на меті приєднання до сильнішого партнера.

"Думаю, що це стиль спілкування, який не має перспективи. Сьогодні перед УАПЦ з'являється непогана перспектива подолати кризу, яка переслідувала церкву протягом останніх 15 років від часу упокоєння патріарха Димитрія, - відновити єдність із материковою частиною УАПЦ в діаспорі. І було б нерозумним церкві не використати цей шанс. Отже, я сподіваюся, що мудра передбачуваність візьме гору над якимись особистими міркуваннями у єпископів, які у ці дні проводжають особу, яка була їхнім предстоятелем протягом останніх 15 років", - заявив владика Ігор, маючи на увазі митрополита Мефодія.

При цьому він більше сподівається на укріплення зв'язків у самій Автокефальній церкві, аніж на співпрацю з УПЦ КП.

Україна прощається з митрополитом Мефодієм

Україна прощається з митрополитом Мефодієм

Архієпископ УАПЦ також закликає до "діалогу рівних", де не було б диктату сильніших і впливовіших, очевидно, маючи на увазі патріарха Філарета.

При цьому деякі віряни УАПЦ повідомили ТСН.ua, що об'єднання особливо актуальне в нинішніх умовах, коли держава зайнята проблемами національної безпеки і порятунком економіки і ніхто з політиків не втручається у ці процеси.

Обізнані про стан справ в УАПЦ віряни стверджують, що сьогодні їхня церква втратила свій вплив на процеси в Україні, а до думки церковників рідко дослухаються через негатив, який залишив по собі саме покійний Мефодій. "Перший досить відомий момент був у 2005 році взимку, коли Мефодій захоплював в Києві приміщення патріархії, яке належало якраз Ігорю (Ісіченко). Ця група людей тоді не била, але дуже жорстко штовхала. І теж було насильство стосовно дисидента Євгена Сверстюка. Його силою виштовхували, в спину штовхали з приміщення. Такий момент, який налаштував проти Мефодія і його братків", - повідомили віряни.

Пригадали покійному митрополиту УАПЦ і відсутність чіткої позиції щодо подій в Україні. Зокрема, він жодного разу не прийшов на Євромайдан і не висловив своєї думки стосовно подій у державі.

Патріарх Філарет помолився за душі Небесної Сотні

Патріарх Філарет помолився за душі Небесної Сотні

Про історичний шанс об'єднання українського православ'я говорять і в експертному середовищі. На думку експерта Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ) Анатолія Бабинського, атмосфера, яка сприяла би цьому, вже існує в середовищі обох церков з огляду на відсутність значних розбіжностей у більшості пунктів.

"Обидві церкви обстоюють певну таку києвоцентрічність з одного боку, з іншого - прагнуть бути незалежними від Москви. Багатьом довго не було зрозуміло, чому ці церкви не є разом. Але, безперечно, там йшлося більш про міжособистісні конфлікти. Звичайно одним із тих людей, хто конфліктував із патріархом Філаретом, був митрополит Мефодій. Звичайно, тепер Філарет звертається до вірян і священників про об'єднання. І дійсно є шанс, що навіть немала частина церкви хоче об'єднання і готова до нього", - переконує Бабинський.

Він додає, що зараз об'єднання з УПЦ КП, яка значно більша за УАПЦ, дає більше шансів отримати реальний вплив на суспільство. "Така маленька структура як УАПЦ останніми роками стала абсолютно непомітною в Україні", - додав Бабинський.

Проте на часі постає питання не тільки об'єднання церков, але й майбутнього самої УАПЦ, розвиток якої здебільшого залежить від позиції Галичини. Саме представники зі львівської та івано-франківської парафій можуть очолити УАПЦ і визначити подальші дії церкви. На думку Анатолія Бабинського, реальними претендентами на роль нового лідера УАПЦ є вже згаданий вище владика Ігор, а також митрополит Львівський Макарій і митрополит Галицький Андрій.

"Ймовірно, якщо будуть вибори, то хтось із них трьох очолить церкву. Навряд чи це буде хтось із молодих архієреїв, яких є багато. Вони не мають великого впливу на цілу церкву, бо більшість парафій цієї церкви зосереджені саме у Львівській та Івано-Франківській області. То навіть дві кандидатури залишається. Там немає багато альтернатив", - додає Анатолій Бабинський.

Як підуть процеси у майбутньому, прогнозувати ніхто не береться. Втім, уже протягом тривалого часу в Україні спостерігаються процеси, наслідком яких є перехід окремих парафій до УПЦ КП.

Повʼязані теми:

Наступна публікація