Екстрадований Тумгоєв воював проти Кадирова і ховався від ФСБ. Кого Україна віддала Росії

Екстрадований Тумгоєв воював проти Кадирова і ховався від ФСБ. Кого Україна віддала Росії

Фото: ТСН.ua

Генпрокурор наголосив, що вони не мають доказів участі Тумгоєва у військових діях проти Росії на Донбасі.

17 вересня під ГПУ відбувся протест із заворушеннями через екстрадицію до Росії інгуша Тимура Тумгоєва, який воював на Донбасі на боці українських військових.

Про екстрадицію за запитом ФСБ, яка відбулася 12 вересня 2018 року, стало відомо на ранок наступного дня. Рішення про екстрадицію Тумгоєва підписав заступник генпрокурора України Євген Єнін. 

Тимур Тумгоєв - 32-річний уродженець Північної Осетії, за національністю інгуш. В Росії його переслідували за участь у другій чеченській війні, ініційованій російськими спецслужбами. Тумгоєв брав участь у військових діях проти нинішнього президента Чечні Рамзана Кадирова.

У коментарях ЗМІ Тумгоєв розповідав, що в Росії його неодноразово затримували і били співробітники Центру з протидії екстремізму МВС.

У Києві активісти протестують проти співпраці українських і російських спецслужб

У Києві активісти протестують проти співпраці українських і російських спецслужб

Поліцейські і співробітники ФСБ, за його словами, вимагали стати їхнім інформатором. Під час одного з обшуків підкинули патрони, однак сусіди відмовилися підписувати протокол, заявивши, що це провокація. Залишившись завдяки сусідам на свободі, 2014 року Тумгоєв виїхав спочатку до Грузії, а потім переїхав до Туреччини. Там, переховуючись від російських спецслужб, він разом з дружиною прожив два роки.

У червні 2016 року Тумгоєв прибув до України з наміром приєднатися до війни проти Росії у складі чеченського батальйону ім. Шейха Мансура, який вже декілька років разом з 8-м окремим батальйоном "Аратта" Добровольчої української армії воює на Донбасі. Про це розповів виданню UAportal командир батальйону Муслім Чеберлоєвський.

За словами Чеберлоєвського, кадирівській режим зараз відловлює усіх тодішніх супротивників. 

"Одна-дві людини на місяць, молоді хлопці, яким до 40 років в основному, вмирають там з різних причин. То серце зупинилося, то ще щось. Їх труять, вбивають по-тихому... Адже ми - всі, хто не підтримує кадирівський режим - є для них ворогами. Тому Кадиров і платить будь-які гроші за наше усунення. За кожного нашого бійця призначені конкретні суми. Є конкретні розцінки за інформацію, за передачу, за вбивство. І вони ростуть з кожним роком", - зазначив командир батальйону ім. Шейха Мансура.

Утікачів, які виїхали за кордон, ФСБ оголошує у розшук через Інтерпол, обвинувачуючи у нібито зв'язках з "Ісламською державою".

Так сталося і з Тимуром Тумгоєвим. Коли він приземлився у харківському аеропорті у червні 2016 року, його затримала група прикордонників і СБівців. Його утримували цілий рік. До речі, за словами Тумгоєва, про обвинувачення у міжнародному тероризмі та зв'язках з ІДІЛ він дізнався тільки під час затримання в Україні, оскільки з Туреччини він вилетів без жодних проблем.

"Я СБУ давав показання, що приїхав допомагати українському народу, оскільки розумію, які тварини росіяни і яку ворожнечу вони сіють у всьому світі. Ми всі це знаємо. Вислухавши все це, мене одразу повезли до суду та наклали арешт 40 днів, звідти повезли в СІЗО", - розповів Тумгоєв, додавши, що на 38 день йому оголосили про екстрадиційний арешт строком на один рік.

ЄДИНЕ ІНТЕРВ'Ю Тимура! Друзі, ПРОШУ ВСІХ ПОДИВИТИСЯ ЦЕ ВІДЕО! Тут розповідь Тимура, яку ми записали одразу після першої спроби передачі його фсбешникам! Тоді нам вдалося цьому запобігти, і згодом Тимур опинився на волі. Уважно послухайте про торги окремих представників спецслужб за його життя, якими сумами вони оцінюють нашого побратима, добровольця, який приїхав воювати за НАШУ країну, тому, що спільний ворог, тому що він знає хто насправді воює проти нашого народу. Подивившись відео зробіть висновки - чи варто було передавати цього хлопця ворогу чи ні! ____11.00 - відбудеться прес-конференція "Українська сторона видала Росії Тимура Тумгоєва". Спікери: Andriy Gergert Друг "Червень" - командир Аратта Аратта 8-й батальйон УДА Української Добровольчої Армії, Юрий Бутусов - український журналіст, Igor Lutsenko - депутат Верховної Ради України, Рефат Чубаров - український кримськотатарський політик і громадський діяч. Чекаю на вас! Героям слава!

Опубликовано Андреем Гергертом Суббота, 15 сентября 2018 г.

За його словами, у цей час ФСБ у Північній Осетії проводила обшуки у його родичів та вимагала в них показання про те, що Тимур нібито воював у Сирії, щоб вже підготувати обвинувачення до моменту його екстрадиції.

В результаті у листопаді 2016 року українська сторона ухвалила рішення про екстрадицію Тимура Тумгоєва до Росії.

Тимур виявився готовим до такого розвитку подій і волів краще вбити себе, аніж потрапити до рук ФСБ і Кадирова. 

"Коли він зрозумів, що його везуть на російський кордон, шматком леза від ножиць він вскрив собі вени поперечно і повздовжно, і артерію на шиї почав різати. Коли з нього бризнула кров, вони зупинили його і повернули назад в органи слідства, які вели по ньому справу", - розповів голова Української добровольчої армії Андрій Гергерт відомий, як "Червень", до якого по допомогу тоді звернувся Муслім Чеберлоєвський.

Також "Червень" закидає правоохоронцям бізнес з торгівлі людьми. Так, за словами Тумгоєва, йому пропонували свободу в обмін на 30 тисяч доларів. Цю суму він озвучив у своєму відеозверненні, яке записав вже пізніше, перебуваючи на свободі.

"СБУ в Харкові зробила місце, в якому вони торгують людьми. Починаючи з 2010 року. Коли прийшов до влади Янукович, Кадиров за мільйони викупляв таких, як Муслім (Чеберлоєвський, - ред.). І СБУ були тими, хто транспортував їх на кордон і продавав: 50 тисяч доларів, 100 тисяч доларів, 200 тисяч доларів. Для росіян це не ціна, щоб купити таких, як Муслім. Насправді там ціла система з торгівлі людьми. Вони їх ловлять і кажуть: 30 тисяч євро і ми тебе не видамо. І ті люди все продають", - заявив Андрій "Червень" під час пікету ГПУ 17 вересня 2018 року.

Як відбувався штурм Генпрокуратури націоналістами

Як відбувався штурм Генпрокуратури націоналістами

2017 року українським націоналістам, активістам та представникам кавказького середовища вдалося відбити Тумгоєва у правоохоронців. Харківські правозахисники звернулися до ООН з проханням зупинити процес екстрадиції бійця - і добилися підтримки цієї міжнародної організації.

Восени 2017 року Тимур отримав відтермінування у справі, його відпустили на волю під зобов'язання командира батальйону доставляти його до прокуратури у Харкові, де він мав відмічатися. Також Тимур спрямував свою справу до Європейського суду з прав людини та звернувся до української міграційної служби з проханням надати йому притулок.

За словами побратимів, у цей час Тимур воював на Донбасі, проте кожні два місяці їздив до Харкова та відмічався, давав покази. Проте у вересні 2018 року ситуація змінилася.

За місяць до екстрадиції Тимура, померла його дружина, яка важко хворіла останнім часом. Через свою ситуацію Тимур не зміг поїхати до Туреччини на похорон дружини. Єдине, що було в його силах, - приїхати до Києва, куди також мали прибути його родичі.

10 вересня Тумгоєв зв'язався з Чеберлоєвським і повідомив, що повертається. Ще за кілька годин він зателефонував ще раз і повідомив, що його знову викликають до Харкова, тому він одразу поїде туди.

11 вересня, коли Тимур заходив до під'їзду будинку, в якому він знімав квартиру, до нього підійшли СБівці та нагадали про те, що на нього чекають у Харкові. Тигоєв показав їм квиток на потяг до Харкова на це й же день та посвідчення свого батальйону, і ті відпустили його.

"Тимур сів на потяг Київ-Харків. Коли вже доїздив до вокзалу, йому передзвонили друзі і повідомили: п'ять поліцейських машин стоять на вокзалі. Він вийшов через інший вагон, подзвонив до свого адвоката, щоб повідомити йому про таку підвищену увагу до нього", - розповів керівник Української добровольчої армії Андрій "Червень".

Врешті решт Тимур зустрівся з друзями, разом з якими зайшов перекусити до кафе. Практично одразу туди підійшли СБівці і без будь-яких пояснень забрали Тумгоєва. Після цього зв'язок з ним перервався.

Чеберлоєвський розповів, що у харківській прокуратурі їх заспокоїли, мовляв, Тумгоєв у них і нікуди не дінеться до ранку. Проте зранку наступного дня, 12 вересня, жодних конкретних свідчень про Тимура не надали ні його друзям, ні адвокату.

Стали відомі деталі викрадення турецького журналіста з України

Стали відомі деталі викрадення турецького журналіста з України

"Коли почали шукати його з ранку - чули тільки відмазки. То той не прийшов, то цей вийшов, то перевели Тимура туди, то сюди повернули... Ближче до вечора з'явилася хоч якась конкретика. Нам сказали, що його перевезли до Сєвєродонецька - шукайте там, мовляв. Але коли наші хлопці там підняли шум - їм повідомили: до Сєвєродонецька Тимура так і не довезли, його ще з ранку передали росіянам! Але як таке може бути, якщо нам і в СБУ, і всюди розповідають, що це неможливо, що процес співпраці з російськими давно зупинено?" - нарікає Муслім Чеберлоєвський.

За даними "Харківської правозахисної групи", яка здійснювала юридичний супровід справи Тумгоєва, 12 вересня у Харкові мало відбутися засідання суду через те, що в нього була прострочена довідка на проживання в Україні. Саме через вручену повістку йому і необхідно було їхати до Харкова.

Проте судове засідання не відбулося. Замість цього його екстрадували до Росії, документи на видачу підписав заступник генпрокурора Євген Єнін. За даними правозахисників, Рефат Чубаров зв'язувався телефоном з Юрієм Луценком - генпрокурор сказав, що не знав про це.

Правозахисник Євген Захаров також нагадав, що Комітет з прав людини (КПЛ) ООН, куди адвокати подали скаргу, 2017 року звернувся до української влади із забороною екстрадиції Тимура Тумгоєва до завершення розслідування його справи в Комітеті. Також КПЛ зажадав від України надати коментарі з приводу скарги для розгляду справи по суті. Інформації про те, що такі коментарі були надані, у правозахисників немає.

Українські правоохоронці посилаються на завершення терміну дії заборони на екстрадицію, але цей термін в зверненні не встановлювався, наголосив Захаров.

Також практика ЄСПЛ забороняє видачу громадян в ті країни, де їм загрожують тортури і нелюдське поводження, адже це порушує Європейську конвенцію прав людини та Міжнародний пакт ООН про громадянські і політичні права. Однак не зупинило заступника генпрокурора Єніна. Зараз правозахисники готують звернення до КПЛ ООН з цього приводу.

Під час протесту під стінами ГПУ командир батальйону ім. Шейха Мансура Муслім Чеберлоєвський та очільник Української добровольчої армії Андрій "Червень" заявили, що усвідомлюють, що Тумур Тумгоєв як персональний ворог Кадирова буде ліквідований або замордований.

Протест вони влаштували з вимогою звільнення Єніна та інших причетних до видачі Тимура, щоб подібна ситуація не трапилася з іншими іноземцями, яких розшукує ФСБ і які воюють проти Росії на Донбасі.

"Тимур воював у другу чеченську війну молодим хлопцем. І вони (ГПУ, СБУ, - ред.) відділи його на смерть. З Тимуром пісня заспівана. Сьогодні я звертаюся, тому що десятки на черзі готові до видачі росіянам - за "тероризм". Росіяни написали, що терорист, і наша прокуратура в особі Єніна віддала людину на смерть. Вони вчора віддали інгуша, сьогодні вони віддадуть грузина, білоруса, чеченця, а завтра віддадуть українця. Я виставив їм ультиматум, якщо Єніна не буде звільнено протягом чотирьох днів до кінця тижня, я, Андрій "Червень", командир Української добровольчої армії, вивожу людей на вулицю по-серйозному. Я виводжу тисячі людей, бо до цього я людей стримував", - наголосив Андрій "Червень".

Своєю чергою у ГПУ поки не коментують закиди правоохоронцям у торгівлі людьми, натомість генпрокурор Юрій Луценко озвучив сумніви щодо того, що Тумгоєв допомагав українцям у війні проти Росії, оскільки той не надав жодного доказу участі у бойових діях за Україну.

"Він перебував за 30 км вглиб від Маріуполя в сторону української території менше ніж тиждень", - повідомив Луценко у коментарі ТСН.

"Для нас він був одним із людей, яких за кримінальною статтею розшукує Інтерпол. Перетворювати Україну на відстійник кримінальних елементів, які масово заїжджають з Росії до нас, ми також не маємо права", - заявив очільник Генпрокуратури.

Також Луценко зазначив, що тим іноземцям, які дійсно брали участь в бойових діях на українському боці, немає за що переживати. "Будь-хто з суб'єктів міжнародного розшуку, хто воював в україно-російській війні, має документи, свідчення побратимів, не може бути виданий до Російської Федерації", - запевнив генпрокурор.

Повʼязані теми:

Наступна публікація