Епідемія чи хвороба на кшталт грипу: український біофізик проаналізував статистику щодо коронавірусу

Епідемія чи хвороба на кшталт грипу: український біофізик проаналізував статистику щодо коронавірусу

Фото: Associated Press

Поінформований - значить озброєний.

Український біофізик Олександр Іванов проаналізував поширення коронавірусної інфекції у світі та опублікував деякі цифри про те, скільки людей у світі будуть заражені та помруть через хворобу. Свої підрахунки він опублікував на сторінці у соцмережі Facebook.

"Я пишу це, бо дуже багато людей легковажно ставляться до епідемії COVID-19, мовляв "це як грип", або "все одно всі захворіємо, чому перейматися". І це коштуватиме світу багатьох тисяч життів. В Україні я практично не бачив зважених дописів, статей посередині, окрім панічних і заспокійливих. Варто розуміти, що всі цифри і дані, які я наводжу, є попередніми. Вчені зараз дуже активно проводять дослідження та аналізи", - зазначив Іванов.

Останній місяць багато ЗМІ писали про те, що епідемія коронавірусу - як звичайний грип. Однак, це не так.

Для розуміння поширення будь-якої епідемії критичними значеннями є R0 та смертність. R0 отримуємо з рівняння N(t+1) = R0 N(t). Іншими словами, скільком людям в середньому передасть хворобу заражена людина. Іншими словами, R0 - це заразність. Звичайний сезонний грип має R0=1.3, для COVID-19 R0=2-3. Тобто цей коронавірус приблизно удвічі заразніший за звичайний грип. Смертність від звичайного грипу 0.05%-0.1%, тоді як в COVID-19 смертність оцінюється в 1-3%, тобто як мінімум на порядок вища.

Фото: ТСН.ua

Такі показники заразності і смертності не є чимось особливим. Багато хвороб має вищий R0, зокрема вітрянка, кір, поліємієліт. А багато хвороб має вищу смертність, зокрема пташиний (~55%) і іспанський грип (~10%), Ебола (~50%) тощо. Що робить COVID-19 таким небезпечним - це комбінація R0 і смертності.

За його словами, більшість експертів-епідеміологів сходяться на тому, що COVID-19 стане глобальною пандемією, і у світі захворіє 30-70% людей. "Ну і що, скажете ви. Від грипу теж багато помирає за рік. Так, за оцінками WHO від грипу помирає 290,000-650,000 людей. А від COVID-19 за смертності вище у 10 разів і заразності вищої у два рази смертність становитиме 6-12 млн. Але і це ще не все. Смертність від COVID-19 дуже нерівномірно розподілена за віком. До 30 років ймовірність померти доволі низька, далі вона швидко зростає з віком. У віці 70-79 років - 13.21%, у віці 80+ - 24.5%. Також у зоні ризику люди з ослабленим імунітетом та хронічними хворобами", - зазначає вчений.

Як відомо, Американська асоціація лікарень США оприлюднила прогнози щодо епідемії COVID-19 в США за припущення R0=2.5 і смертності 0.5%. Захворіє 30-40% американців, що становить 96 млн, з них помре 480 тис., 4.8 млн людей потрапить в лікарню, 1-2% буде необхідна реанімація, що становить 1.9 млн.

Але і це не найгірша новина.

"В Китаї раніше і поза Китаєм зараз відбувається експоненційна фаза росту кількості хворих, зокрема це яскраво проявляється в Італії та в Ірані. Ну і що, скажете ви. Все одно всі захворіють, чому турбуватися? Проблема полягає в тому що 10-20% випадків COVID-19 - важкі, тобто вимагають кисневої маски в лікарні, або вентиляції легень. 80% - не важких випадків насправді теж мало приємні - це пневмонія щоб ви розуміли. Якщо не боротися з поширенням COVID-19 на ранніх етапах - може настати колапс медичної системи.

А саме, кількість хворих на певний час перевищить кількість місць в лікарнях, закінчаться ліжка і апарати вентиляції легень в реанімації. Ліжок не буде також і для хворих на інші хвороби, не пов'язані з коронавірусом. Більше того, медичний персонал попри заходи безпеки теж почне заражатися і буде лікуватися вдома в кращому випадку. Отже, менше лікарів і медсестер на одного хворого. За цих умов кількість людей, які помруть від COVID-19 та інших хвороб буде значно вищою, ніж могло б бути", - зазначив він.

Нагадаємо, спалах коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Єдиного інфікованого коронавірусом в Україні 11 березня огляне лікар ВООЗ

Єдиного інфікованого коронавірусом в Україні 11 березня огляне лікар ВООЗ

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація