Епіфаній вважає, що вихід почесного патріарха Філарета не завдасть шкоди ПЦУ

Епіфаній вважає, що  вихід почесного патріарха Філарета не завдасть шкоди ПЦУ

Фото: УНІАН

Митрополит зазначив, що Фларет не сприймає його аргументів.

Митрополит Православної церкви України Епіфаній не вважає надтозначущим можливиї вихід почесного патріарха Філарета з ПЦУ.

Про це він розповів під час інтерв'ю журналу НВ.

Митрополит Епіфаній зазначив, що позицію Філарета не підтримують у церкві.

"Такої підтримки практично немає. Я говорю це, спираючись на підтримку єпископату, духовенства і віруючого українського народу", – сказав він.

За його словами можливий вихід почесного патріарха Філарета з ПЦУ "не принесе церкві помітної шкоди, але безсумнівно принесе печаль".

"Ми зробили все, щоб патріарх Філарет почувався в лоні нової церкви комфортно і духовно, і матеріально, і фізично, але йому виявилося цього замало", – підсумував митрополит.

Нагадаємо, 20 червня Філарет скликав так званий "собор" про відновлення діяльності УПЦ КП. В постанові зазначається, що УПЦ КП для себе скасовує рішення Об'єднавчого собору від 15 грудня 2018 року. У папері зазначається, що УПЦ КП продовжує своє існування і має державну реєстрацію, а Філарет продовжує її очолювати. Крім того, Київський патріархат заявив про те, що всі монастирі, включно з Михайлівським, парафії, богословська академія, закордонні єпархії тощо продовжують належати йому. "УПЦ КП продовжує бути власником всіх коштів, всього майна (рухомого і нерухомого), придбаного за власні кошти, або переданого їй державними органами, або органами місцевого самоврядування, включаючи храми, монастирі, учбові заклади та інше згідно договорів і угод. Всі банківські рахунки є рахунками Київської патріархії як юридичної особи", - наголошується у рішенні. 

Крім того, у Філарета вважають, що Київському патріархату "можуть належати і ті єпархіальні управління і релігійні громади, які перереєстрували свої Статути на ПЦУ, але бажають бути у складі КП".

Щонайменше три православні церкви існують в Україні - Філарет

Щонайменше три православні церкви існують в Україні - Філарет

Повʼязані теми:

Наступна публікація