Фальсифікатори масла відбулися мізерними штрафами, а на утилізацію відправили частину підробки

Фальсифікатори масла відбулися мізерними штрафами, а на утилізацію відправили частину підробки

Фото: УНІАН

Неякісне масло і далі через тендери потрапляє на столи українських дітей у садках і школах.

Після результату перевірок «Стоп.Фальсифікат» масла ТСН.Тиждень вийшов на слід тендерний, коли фальсифікатори виграють замовлення на своє псевдомасло і тоннами годують ним малюків у садках і школах.

У своєму дослідженні журналісти разом з експертами виявили, що 8 виробників, у обгортки з написом «масло» загортають фальсифікат.  Тож після перевірок нечесні виробники були змушені відкликати з магазинів 981 кілограм своєї підробки. Але це лише 10 частина з усього підробленого.

У миколаївському дитсадку № 20 переполох. Малюків тут годували фальсифікатом місяцями до перевірки Держспоживслужби.  «Мене це дуже вразило, але накладна і всі супровідні документи, які потребують перевірки, всі були у задовільному стані», каже – завідувачка дошкільного закладу №20 Олена Осипова.

У фальсифікаті близько 56% немолочних жирів. Дивно, що молоко там взагалі було, бо в нашому дослідженні масло цього виробника «Миколаївміськмолпрому» виявилось 100%-фальшивкою.

«Загальна партія складала 175 кілограм. Залишок був зібраний з усіх садочків», - звітують інспектори.

Залишок утилізували. Тільки є одне але, знищити встигли лиш 2 кілограми із партії, бо решту - 173 кілограми невідомо чого вже з’їли дітки. «У нас впродовж певного часу взагалі не було масла, а тепер нам поставляють нові партії. …місто Київ», - каже завідувачка.

"Стоп фальсифікат": Держспоживслужба перевірила заводи, які підробляють вершкове масло

"Стоп фальсифікат": Держспоживслужба перевірила заводи, які підробляють вершкове масло

У цей садок масло тепер поставляє фірма «Вівальді Д», вона ж годує садки і школи Кам’янця-Подільського на Хмельниччини. Але експертиза показує, що масло знову немасляне. Тобто у Миколаєві одного фальсифікатора замінили на іншого…  А все тому, що у таких тендерах перемагає не якість, а ціна.

«Нам буквально вчора зайшло повідомлення від колег з Волині, з Херсона, що подібне масло знайшли і там», - кажуть у садочку.

Так само герой нашого дослідження Івано-Франківський міськмолзавод, у 5 пачках якого знайшли немолочні жири, годує десятки областей. Після матеріалу ТСН місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Але місцеві чиновники знаходять небувале пояснення підробному маслу, яке розраховане на паталогічно довірливих людей. Там запевняють, що у фальсифікації масла на Франківському заводі винна пакувальниця. «Людський фактор, помилилася та жінка, яка пакувала. Ми всі робимо вчинки. Запакувала це і написала масло солодковершкове екстра», - каже голова місцевої Держпроспоживслужби.

Але керівництво вище запевняє, що помилку завод виправив. «Всього було досліджено 21 зразок по цим 8 потужностях. Не всі партії на кожному виробництві були в наявності і не всі зразки з тих партій вдалося відібрати по кожному заводу з 8. То наші фахівці відбирали нові партії і досліджували їх повторного і на момент повторного відбору масла, лише в 1 виявлено невідповідність. По інших рослинні жири уже в кінці січня не виявлялися», - каже в. о. керівника Держпроспоживслужби України Ольга Шевченко.

Тобто профілактичний ефект таки спрацював. Виробники почали робити нові партії справжнього вершкового, нехай навіть для перевірок. А їх попереду ще багато, обіцяє чиновниця.

«Це не значить, що провели перевірку, позаплановий захід закінчився проект і ніхто не буде перевіряти. Насправді по кожній з цих потужностей заплановано про 3 інспектування позапланових і ще 1 аудит по системі хасп – це аналіз  контрольних точок», - каже Ольга Шевченко.

Усі фальсифікатори мали отримали штрафи від 23 до 73 тисяч гривень. І це справді виглядає смішно, згадуючи мільйонні суми тендерів. Але таке в нас законодавство. І доки депутати не ухвалять зміни зі штрафами, які будуть буквально розоряти таких виробників, їм і далі буде вигідно пакувати спред замість масла у гарні етикетки із написом екстра, відкуповуючись мізерними штрафами.

Повʼязані теми:

Наступна публікація