Філарет на з'їзді "Батьківщини" подякував Порошенку за Томос

Філарет на з'їзді "Батьківщини" подякував Порошенку за Томос

Фото: УНІАН

Він нагадав і про роль інших президентів України.

Почесний патріарх ПЦУ Філарет на з'їзді партії Юлії Тимошенко ВО "Батьківщина" відзначив роль Петра Порошенка та Віктора Ющенка в отримання Томосу українською церквою.

Про це Філарет заявив 22 січня на "Форумі Єднання" у Києві, влаштованому з ініціативи Тимошенко.

За його словами, над отриманням історичного документу багато попрацювала церква Київського патріархату.

"І президенти сприяли, починаючи з першого президента Леоніда Макаровича Кравчука. І Кучма писав листи до Вселенського патріарха. І особливо Віктор Андрійович Ющенко, але досяг цієї мети чинний президент Петро Олексійович Порошенко", - відзначив Філарет.

"І ми дякуємо всім президентам, які докладали всі зусилля", - додав він. Філарет наголосив, що це не втручання у церковні справи, а "турбота про державу, в якій вони були і є президентами".

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

На Луганщині священик вирішив перейти до новоствореної автокефальної церкви

На Луганщині священик вирішив перейти до новоствореної автокефальної церкви

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради була перейменована в РПЦ

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Запорізькій області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація