Філарет пояснив, чому обурений Томосом та назвою ПЦУ

Філарет пояснив, чому обурений Томосом та назвою ПЦУ

Фото: Associated Press

За його словами, церква не має прав справжньої автокефальної церкви.

Почесний патріарх ПЦУ Філарет під час брифінгу розкритикував отриманий Україною Томос та назвав пункти, які, на його думку, свідчать про залежність ПЦУ.

"Після обрання предстоятеля ми отримали Томос. А Томос не такий, як мають інші автокефальні православні церкви. А в цьому Томосі є залежність української церкви від Константинопольського патріарха", - заявив він.

Так, за словами Філарета, по-перше, залежність полягає в тому, що ПЦУ не має права варити миро (спеціально приготовлена і освячена ароматична олія – ред.). "А це значить, що ми не можемо звершувати таїнство хрещення, освячення храмів без того, щоб Константинопольський Патріарх дав нам миро. Дав нам миро – похрестимо, не дав – не можемо", - пояснив він.

"Друге – дали нам назву, не таку, як мають всі церкви. Наприклад, Російська православна церква, Грузинська православна церква, Сербська православна церква. А нам дали назву Православна церква в Україні", - продовжив Філарет. Він пояснив, що це значить, що ПЦУ має права лише в межах України, але не поза ними.

Також Філарет заявив, що згідно з Томосом всі складні питання, що виникають в український церкві має розв'язувати Вселенський патріарх. "Тобто ця так звана автокефальна церква не має прав автокефальної церкви", - вважає ексочільник УПЦ КП.

Окрім цього, Філарет невдоволений таємним передаванням українських храмів Вселенському патріарху. "3 листопада президент Порошенко підписав з Патріархом Вселенським Варфоломієм угоду, згідно з якою в Україні відкривають ставропігійні місії, екзархати. І ці ставропігійні екзархати підпорядковуються безпосередньо не предстоятелю ПЦУ, а Вселенському патріарху", - розповів церковник. За його словами, йдеться про Андріївську церкву, Флорівський монастир, Корецький монастир, Манявський скит, Успенський храм у Львові та один з монастирів в Чернігівській області. "Скажіть, яка ж це автокефалія, коли Вселенський патріарх буде в Україні керувати одним із важливих православних монастирів", - обурився Філарет.

Наостанок він зазначив про розслідування журналістів, яких він не назвав, у якому стверджується, що ПЦУ має платити внески Вселенському патріарху, доки названі храми не передали Константинополю. 

Нагадаємо, 24 червня було ухвалено рішення "підпорядкувати Митрополиту Київському і всієї України, як їх безпосередньому єпархіальному архієрею, всі парафії та монастирі Києва, які до 15 грудня перебували у складі УПЦ КП і згідно рішення Помісного Собору УКЦ КП (15 грудня 2018 року) та Об'єднавчого собору є у складі ПЦУ", а крім того було вирішено, що Філарет "втратив канонічні права і обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією". У рішенні зазначається, що Філарет вчасно не подав документи на реєстрацію Київської єпархії, тому вважають за можливе перереєстрацію у безпосереднє підпорядкування Епіфанія. Учасників "собору" Філарета покарали "за активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі". Так, Преосвященного Іоасафа (Шибаєва), митрополита Білгородського і Обоянського, та Преосвященного Петра (Москальова), єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії, виключили зі складу єпископату Православної Церкви України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація