Філарет прогнозує втрату Московським патріархатом права на назву "УПЦ"

Філарет прогнозує втрату Московським патріархатом права на назву "УПЦ"

Фото: Reuters

Українською церквою буде лише помісна автокефальна, а російські парафії муситимуть зареєструватися під іншою назвою.

Собор православних церков України має відбутися найближчим часом, але переговори про це ще не розпочалися. Таку заяву зробив предстоятель УПЦ Київського патріархату владика Філарет, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Архієрей заявив, що незалежній державі має бути незалежна церква, і називатиметься вона українською і православною. До її складу мали б увійти три існуючі спільноти – Київський патріархат, УАПЦ і УПЦ Московського патріархату. Якщо МП приєднуватися не захоче, то він залишиться в Україні, але не зможе називатися Українською православною церквою, вважає Філарет.

Собор православних церков має відбутися найближчим часом – Філарет

Собор православних церков має відбутися найближчим часом – Філарет

"Приєднання до Української православної церкви буде добровільним, без всякого тиску, без погроз, без насилля, свобідно. Хочуть – приймаємо в Українську церкву. Не хочуть – будьте російською церквою в Україні. Люди самі вирішать, чи будуть вони ходить до російської церкви, чи не будуть. Це уже право кожного українця, яку він церкву буде обирати – українську чи російську. Я думаю, що українці оберуть українську церкву", - пояснив глава УПЦ-КП.

Як повідомлялося, напередодні владика Філарет висловив сподівання, що процес об’єднання українських церков, який необхідний для отримання Томосу, буде дуже швидким. "Це буде архієрейський собор, в якому візьмуть участь архієреї КП, автокефальної церкви на чолі з митрополитом Макарієм і Московського Патріархату, які захочуть. Це буде об’єднавчий собор, який обере спільного предстоятеля, а далі буде рішення Вселенського патріарха про надання Томосу, про надання автокефалії", - конкретизував ієрарх. Також Київський патріархат офіційно звернувся до УПЦ МП і УАПЦ із закликом спільно готувати об’єднавчий собор.

Повʼязані теми:

Наступна публікація